Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu uputilo je prijedlog za određivanje jednomjesečnog pritvora Robertu Bačiću (63), moleru iz Šibenika (Hrvatska), i Emini Hal (Hall) zvanoj Mina, medicinskoj sestri iz Bijeljine (BiH), koji se sumnjiče da su u petak 17.11. svirepo ubili i opljačkali Fazliju Hrustića (77) iz Sarajeva u njegovoj kući u sarajevskoj općini Ilidža.

Pritvor je zatražen zbog opasnosti od bijega, od ponavljanja krivičnog djela te zbog toga što bi njihovo puštanje na slobodu moglo uznemiriti javnost.

Na jučerašnjem ročištu u Kantonalnom sudu u Sarajevu, na kojem se raspravljalo o prijedlogu za pritvor, tužiteljica Mona Meršnik navela je da je Bačić u ranijem periodu mijenjao imena kako bi prikrio podatke o sebi te da je i ranije osuđivan zbog razbojništva. 

Dodala je da je i Hal prolazila kroz kaznenu evidenciju.

- U Hamburgu je pijana upravljala vozilom bez vozačke dozvole. Osnovni sud u Njemačkoj osudio ju je zbog pomoganja u razbojništvu. Općinski sud u Sarajevu osudio ju je na sedam mjeseci zatvora zbog posjedovanja droge, a Sud BiH zbog krivotvorenja novca – navela je Meršnik.

Tužiteljica je prezentirala i posebne razloge za određivanje pritvora, a to su težina djela, zapriječena kazna, način izvršenja te sredstva izvršenja.

POZNAVALI ŽRTVU. - Osumnjičeni su pozvali oštećenog nakon što su unaprijed pripremili sredstva izvršenja, odnosno smrvili tablete. Na brutalan način, špricom su mu ubrizgali zrak u venu kako bi izazvali reakciju srčanog udara. Poslije su ga odnijeli u stan i polegli da bi se stekao utisak da spava. Potom su ga opljačkali, izašli i zaključali stan. Hal je pomagala, a sama činjenica da je unaprijed znala namjeru Bačića da ubije oštećenog, potkrepljuje navode Tužilaštva – navela je, između ostalog, Meršnik, dodavši da se i dalje provodi istraga kako bi se utvrdio tačan način izvršenja djela. 

NALAZ OBDUKCIJE. Muhidin Kapo, Bačićev branilac, naveo je da je prijedlog Tužilaštva paušalan i proizvoljan te da ne postoji osnovana sumnja da je njegov klijent počinio djelo. Kapo tvrdi da je Tužilaštvo svoje tvrdnje moralo potkrijepiti nalazom obdukcije kako bi se ustanovio tačan uzrok smrti.

- Na tijelu Fazlije nema tragova nasilja. Prijedlog Tužilaštva se zasniva isključivo na izjavi Hal, koja nema kredibilitet. Ona je narkomanka koja je uzimala heroin, a trenutno je na metadonskoj terapiji. Ona je imala interesa da napakosti prvoosumnjičenom, jer su živjeli u vanbračnoj zajednici i imali su svađu. Konstruirala je iskaz na temelju kojeg je Bačić i uhapšen – zaključio je Kapo.

PODACI O OSUMNJIČENIM. Tokom davanja generalija Robert Bačić potvrdio je da je nastanjen u Hrvatskoj, čije ima i državljanstvo. 

Dodao je da je neoženjen i nezaposlen, da je po zanimanu moler te da povremeno radi kao serviser klima. Dodao je da je ranije osuđivan, a interesantno je da tvrdi kako je imovinski dobro situiran.

Njegova saučesnica Emina Hal ima dvojno državljanstvo BiH i Njemačke te je po zanimanju medicinska sestra. Navela je da je lošeg imovnog stanja te da je zbog droge odslužila sedam mjeseci zatvora u Tuzli.

Izet Baždarević, advokat Emine Hal, istaknuo je da iz tvrdnji Tužilaštva proizlazi da je ona pomagala Robertu Bačiću, ali da svojim postupcima nije izazvala smrt. 

Naglasio je da je Hal narušenog zdravlja te je zatražio da joj se odrede mjere zabrane ili kućni pritvor.

POVEZANO
Ulica Vitomira Lukića na Stupu 11/17HOROR NA STUPU: Emina i Robert ubili muškarca, pa mu on kliještima izvadio ZLATNE ZUBE

(Doznajemo.com/Avaz.ba)