U okviru pedagoško-kreativnog projekta za razvoj programa psihoedukacijske i socijalne intervencije za unapređenje procesa inkluzivnog odgoja i obrazovanja te dobrobit roditelja djece s teškoćama, Udruga «Facultas za prosperitet mladih» je u hotelu «Maxi» u Sarajevu upriličila stručnu radionicu na temu: «Socio-ekonomska podrška i stručna pomoć roditeljima djece i omladine s teškoćama u razvoju», u skladu s epidemiološkim mjerama, preporukama i naredbama u Kantonu Sarajevo (KS) i Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH).

Diplomirana psihologinja Biljana Begović je u svom izlaganju na radionici kazala da je vrlo širok spektar razvojnih teškoća kod djece te da je kadar koji radi s tom djecom na našim prostorima još uvijek nedovoljno educiran:

«Uzrok problema može biti višestruk. Pored spoljašnjeg utjecaja vremena u kojem živimo, važan, možda čak najvažniji, je unutrašnji. Šta se u djetetu dešava iznutra, što to pritiska centar za govor, zašto je dijete toliko nemirno, neposlušno ili pak suviše povučeno, nema kontakt očima, ima stereotipije i niz drugih simptoma. Da bi djelovali spolja, moramo početi iznutra. Ispitati biohemiju, kompletnu anamnezu i onda djelovati. Roditelji lutaju, nemaju prave upute, zbunjeni su, uplašeni, neki osvješćeni, neki ne mogu da se suoče sa problemom...»

Diplomirani fizioterapeut Denis Šehić je u svom izlaganju istakao da se prilikom liječenja i rehabilitacije djece s poteškoćama u razvoju i učenju primjenjuje i fizikalna terapija te da je neophodna edukacija njihovih roditelja i ostalih članova obitelji za provođenje terapije u kućnoj sredini:

«Djeci s teškoćama u razvoju i učenju treba organizirani program tjelesnog vježbanja, koji je u skladu s njihovim sposobnostima i potrebama, s ciljem njihovog tjelesnog, mentalnog i socijalnog razvoja. Postoje različiti koncepti i metode fizikalne terapije za djecu s poteškoćama u razvoju i učenju, kod kojih je neophodan zajednički angažman fizioterapeuta, doktora, djeteta i njegove obitelji».

Diplomirani pedagog i nastavnik Vedad Krajina u svom izlaganju je naglasio sljedeće:

«Rođenje djeteta s poteškoćama u razvoju je veliki stres za roditelje. Mnogi roditelji nažalost bježe od tog susreta, pa dolazi do mnogobrojnih razvoda brakova i neprihvatanja te djece. Roditelji trebaju veliku pomoć u podizanju te djece jer se sami jako teško mogu izboriti sa svakodnevicom u kojoj živimo. Organiziranje raznih seminara, radionica, susreta, razgovora s tim roditeljima, do emotivne i empatične pomoći, samo su neke od mnogih vrsta pomoći koju možemo pružiti toj populaciji. U našoj nedovoljno razvijenoj državi roditelji djece s poteškoćama u razvoju se susreću s mnogim preprekama i problemima. Nedostatak stručnog kadra, nepovoljni uslovi za rad, do čak neispravnih liftova u ustanovama za djecu s poteškoćama u razvoju samo su od nekih problema s kojima se bore i susreću roditelji. Takve vrste problema nažalost tjeraju roditelje čak i da napuštaju našu domovinu i sreću potraže u razvijenijim sistemima država».

Emir Arnautović, aktivist civilnog društva i voditelj edukativnih radionica na koje dolaze mališani sa razvojnim poteškoćama, naveo je primjere iz prakse i naglasio sljedeće: «Djecu učimo radu. Razvijamo njihovu motoriku i svijest da svojim rukama i radom mogu napraviti što žele. Uključujemo vršnjake da povremeno preuzmu ulogu voditelja radionica. Veoma je bitno da nevladine organizacije organiziraju vannastavne aktivnosti i projekte namijenjene djeci s poteškoćama u razvoju i učenju, koji ih kroz praktični rad educiraju i podstiču na rad».

Svi predavači na radionici su svojom kvalitetnom i zanimljivom prezentacijom te postavljanjem različitih vrsta pitanja poticali sudionike na kvalitetne odgovore. Učesnici radionice su pratili izlaganja i prezentacije predavača i aktivno učestvovali u istim.

U okviru ovoga projekta, u skladu s epidemiološkim mjerama, preporukama i naredbama u KS i FBiH, realizirane su i kreativno-terapijske radionice za djecu i omladinu s teškoćama u razvoju, njihove porodice i tipičnu populaciju pod nazivom «Reciklirani Božić i ekološka Nova godina». Forma, oblik i opseg tih radionica bili su prilagođeni epidemiološkim mjerama i aktualnoj (promjenjivoj) epidemiološkoj situaciji u FBiH i Kantonu Sarajevo kroz sljedeće organizacione forme rada: pojedinačni rad/individualna aktivnost, rad u maloj grupi i online model rada. Učesnici kreativno-terapijskih radionica izrađivali su božićne i novogodišnje ukrase od ekoloških materijala i reciklažnog otpada, uz pomoć mentora (voditelja). Realizacija aktivnosti obuhvaćala je suradnju i razmjenu iskustava s Udruženjem za podršku osoba sa intelektualnim teškoćama na području Kantona Sarajevo «Oaza». Udruga «Facultas za prosperitet mladih» je članovima Udruženja «Oaza» i drugim učesnicima kreativno-terapijskih radionica osigurala potrebni pribor i materijal za rad. Po završetku radionica, u skladu s epidemiološkim mjerama, preporukama i naredbama u KS i FBiH, u klubu «SSH» u Sarajevu je upriličena izložba radova učesnika radionica koji su nastali tijekom trajanja kreativno-terapijskih radionica. U okviru scenografije TV i online programa «Kao nekad pred Božić 2020», koji je realiziran u dvorani «Dom mladih» u Sarajevu, također su prezentirani radovi učesnika kreativno-terapijskih radionica. Udruga «Facultas za prosperitet mladih» je članovima Udruženja «Oaza» koji su sudjelovali na ovim radionicama i drugim učesnicima uručila prigodne novogodišnje paketiće.

Kreativno-terapijske radionice su promovirane u okviru ekološko-edukativne kampanje pod nazivom «RECIKLIRANI BOŽIĆ I EKO NOVA GODINA», koju Udruga «Facultas za prosperitet mladih» provodi s ciljem jačanja svijesti o značaju kvalitetnog upravljanja otpadom i očuvanja okoliša. Tom prilikom istaknuto je da građani trebaju voditi računa o okolišu, jer se tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana količina otpada udvostručuje. Slavljenicima je sugerirano da, nakon otvaranja božićnih i novogodišnjih poklona, velike količine ukrasnog papira ne bacaju u smeće već da ih ponovno iskoriste te kreativnim metodama izrađuju božićne i novogodišnje ukrase od ekološkog i recikliranog materijala.

Facultas radionica 2020 1

Facultas radionica 2020 1

Facultas radionica 2020 1

Facultas radionica 2020 1

Facultas radionica 2020 1

Facultas radionica 2020 1

Facultas radionica 2020 1

Facultas radionica 2020 1

Facultas radionica 2020 1

Facultas radionica 2020 1

Facultas radionica 2020 1

Facultas radionica 2020 1

Facultas radionica 2020 1

Facultas radionica 2020 1

Facultas radionica 2020 1

(Doznajemo.com)