Udruga «Facultas za prosperitet mladih» je u hotelu «Delminium» u Sarajevu upriličila stručnu radionicu na temu: «Socio-ekonomska podrška i stručna pomoć djeci i omladini s teškoćama u razvoju i njihovim roditeljima», u skladu s epidemiološkim mjerama, preporukama i naredbama u Kantonu Sarajevo (KS) i Federaciji Bosne i Hercegovine (BiH). Programski sadržaj i forma projekta bili su prilagođeni aktualnoj epidemiološkoj situaciji u KS i FBiH.

Predsjednik Udruženja za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama na području Kantona Sarajevo «Oaza» i socijalni radnik Armin Smajlović je prilikom svog izlaganja napomenuo da je država BiH potpisala i ratificirala UN Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom 2009. godine, što je bio preduvjet za stvaranje boljih prilika za osobe s invaliditetom u BIH. Govoreći o provođenju inkluzivnog procesa u obrazovanju i preporukama UN komiteta, Armin Smajlović je istakao sljedeće: «U Bosni i Hercegovini nije dovoljno razvijena svijest o osobama s intelektualnim teškoćama, što je, i pored velikog zalaganja našeg Udruženja, ogromna borba s vjetrenjačama... Roditelji su oni koji prave programe za svoju djecu, dok nastavnici nemaju dovoljno vremena da se posvete takvom djetetu, a nisu ni adekvatno obučeni za ovaj vid nastave... Trebalo bi voditi računa o tome da odluke u vezi osoba s invaliditetom ne donose oni koji nisu niti jedan jedini dan proveli u školi s tom djecom ili u udruženjima. Neophodno je sagledati činjenice iz svih uglova, osigurati adekvatan i educiran kadar, pa tek onda implementirati inkluziju kao takvu».

Diplomirani pedagog i nastavnik Vedad Krajina je kazao sljedeće: «Socio-ekonomski status roditelja u cijeloj priči je veoma važan, s obzirom da je veoma skupo održavati financijske potrebe koje iziskuje dijete s poteškoćama. Prognozira se da su mjesečni izdaci kvalitetnog liječenja djece s poteškoćama u razmaku od 700 KM do 1000 KM. Organiziranje raznih seminara, interaktivnih radionica, susreta, razgovora s roditeljima, do emotivne i empatične pomoći, samo su neke od mnogih vrsta pomoći koju možemo pružiti toj populaciji».

Adnan Đindo, v.d. direktor Baleta Narodnog pozorišta u Sarajevu i teatarski umjetnik, u svojim izlaganjima na radionici je istaknuo da je umjetnost univerzalni jezik za lakšu inkluziju osoba s teškoćama u razvoju te da su umjetničke vještine put k unapređenju, odnosno neutraliziranju nedostataka. Dodao je da se putem kreativnih aktivnosti nadilaze predrasude i da je nadarenost osoba s poteškoćama u razvoju za umjetnost u pravilu značajnija nego kod drugih osoba.

I drugi predavači i stručnjaci koji su sudjelovali na ovoj radionici su svojim kvalitetnim i zanimljivim prezentacijama te postavljanjem različitih vrsta pitanja poticali sudionike na kvalitetne odgovore. Učesnici radionice su pratili izlaganja i prezentacije predavača i stručnjaka te aktivno sudjelovali u istima.

(Doznajemo.com)