Sud BiH danas je izrekao prvostepenu presudu u predmetu protiv Jerka, Slave i Joze Ivankovića-Lijanovića i drugih osoba optuženih za organizovani kriminal, pranje novca, poresku utaju, neplaćanje poreza, te krivotvorenje ili uništavanje poslovnih knjiga i isprava.

Jerko Ivanković Lijanović osuđen je na 12 godina zatvora

Podsjetimo, Sud BiH potvrdio je 18.01.2016. godine optužnicu protiv Lijanovića, Milorada Bahilja, Joze Sliškovića, Željka Mikulića, Draženka Kvesića, Mirjane Šakote, Mirka Galića i Miroslava Čolaka, te firmi "Lijanovići", "Mi-mo", "Farmer", "Farmko" i "Optimum".

Oni se terete da su od 2007. do 2012. djelovali kao povezana grupa, osnivali nove firme na koje su prenosili sirovine, proizvode i opremu, te nastavljali poslovanje, a stečene višemilionske poreske dugove ostavljali na ranijim preduzećimam, čime su stekli nezakonitu imovinsku korist od oko 13,5 miliona KM.

- Jako mi je žao da je i Vijeće Suda BiH podleglo političkim utjecajima i pokušalo donijeti osudu za nešto što nisam počinio. Očito se radi o daljem političkom pritisku kako bih ja odustao od političkog angažmana, izjavio je za agenciju Patria Jerko Ivanković Lijanović povodom nepravomoćne presude Suda BiH kojom je osuđen na 12 godina zatvora. On nije bio na izricanju presude.

- Put do pravde i istine je dug i težak ali vjerujem da će biti dostižan i da ovakve presude temeljenje na političkom utjecaju će biti poništene na višim sudskim razinama. Ja odustati neću, borit ću se za istinu do kraja jer ono što čovjeka nekada više boli i od neimaštine je nepravda - dodao je Ivanković-Lijanović.

On je podsjetio da je 2014. godine samo dva dana prije početka predizborne kampanje priveden i uklonjen iz političkog procesa kao predsjednik izbornog štaba Narodne stranke Radom za boljitak.

- Na slobodu su me pustili samo dva dana nakon završenih izbora i prebrojavanja glasova čime je očito da se sve vrijeme do danas radi o politički montiranom procesu - izjavio je Jerko Ivanković Lijanović lider Narodne stranke Radom za boljitak.