Sud Bosne i Hercegovine donio je, dana 31.05.2020. godine, rješenje kojim je odbijen prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje mjere pritvora prema osumnjičenim Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžiću.

Istim rješenjem prema optuženim su u smislu člana 126.b. stav 2. Zakona o krivičnom postupku BiH određene mjere zabrane – zabrana sastajanja sa određenim osobama iz člana 126.a stav 1. tačka c) ZKP BiH, na način da se osumnjičenim zabranjuje sastajanje i kontaktiranje na bilo koji način sa drugim osumnjičenim licima u ovom krivičnom postupku.

- Izrečena mjera zabrane trajat će dok za njom postoji potreba, a opravdanost će se kontrolisati svaka dva mjeseca. U slučaju da osumnjičeni prekrše izrečene mjere zabrane, može im se odrediti mjera pritvora.

Sud BiH je zaključio da se i blažim mjerama umjesto najstrože mjere pritvora može ostvariti neometano vođenje krivičnog postupka - navedeno je iz Suda.

- Tužiteljstvo BiH će, nakon što zaprimi rješenje suda, isto detaljno analizirati i u zakonskom roku, uputiti žalbu u predmetu protiv Novalić Fadila, Solak Fahrudina i Hodžić Fikreta.

Tužiteljstvo BiH nastavlja rad na predmetu - naveo je Boris Grubešić, rukovoditelj Odjela za odnose s javnošću Tužiteljstva BiH - glasnogovornik.

(Doznajemo.com)