Vijeće Suda Bosne i Hercegovine izreklo je danas oslobađajuću presudu komandantu Armije Republike Bosne i Hercegovine u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku tih snaga Sabahudinu Muhiću, koji su se u ponovljenom postupku teretili za zločin nad ratnim zarobljenicima na području Srebrenice i Bratunca.

Oni su bili optuženi da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Suđenje Oriću i Muhiću obnovljeno je nakon što je Žalbeno vijeće ukinulo prvu presudu, kojom su bili oslobođeni optužbi za te zločine.

"Napadi velikosrpskih snaga iz Srbije na mene i moj narod traju od 1992. godine. Mi smo još uvijek najisturenija tačka BiH prema Srbiji i jasno nam je da ćemo uvijek biti prvi na udaru. Mi se nećemo nikad predati. Borit ćemo se dok smo živi, mi i naša pokoljenja, jer mi druge domovine nemamo", izjavio je Orić za Patriju nakon oslobađajuće presude.

Dodao je da se javnost tokom procesa mogla uvjeriti da je proces protiv njega montiran, što je i potvrđeno presudom.

Orić se, također, zahvalio porodicama poginulih pripadnika Vojske Republike Srpske koji su pred Sudom BiH svjedočili u njegovu korist.

"Ovim putem želim da izrazim saučešće porodicama ubijenih i da im se zahvalim i čestitam što su smogli snage i na Sudu BiH kazali istinu da su njihovi najvoljeniji poginuli u borbama", naveo je Orić.

Na ovu odluku Suda BiH ne postoji mogućnost žalbe.

I Muhićeva, i Orićeva obrana u svojim su završnim riječima zatražili oslobađajuće presude za svoje klijente.

Muhićevi pravni zastupnici smatrali su da Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine nije dokazalo optužbe koje ga terete za zločin nad ratnim zarobljenicima na području Srebrenice i Bratunca.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine je zatražilo da obojica budu proglašeni krivim.

Orić je 2015. godine lišen slobode u Švicarskoj, po potjernici iz Beograda, ali su ga švicarske vlasti odbile izručiti Srbiji.

Sudilo mu se i pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu, ali je proces 2008. godine okončan oslobađajućom presudom.