Sudija sarajevskog Općinskog suda Srđan Skoko danas je izrekao nepravomoćnu presudu Merhunisi Dedić (28) optuženoj da je u sedmom mjesecu prošle godine otela novorođenče u Hadžićima kod Sarajeva, te ju je osudio na jedinstvenu kaznu od dvije i pol godine zatvora zbog oduzimanja djeteta i krivotvorenja isprava.

Suđenje u ovom predmetu je od početka bilo zatvoreno za javnost zbog zaštite djeteta.

POVEZANO
Merhunisa Dedić suprug 2CIJELA ISPOVIJEST MERHUNISINOG MUŽA: "Kad su mi inspektori došli na vrata, a ona je otela dijete..."

– Sud vjeruje da bi se objavljivanje podataka s glavnog pretresa negativno odrazilo na maloljetnike i njihove porodice, objasnio je na prvom sudskom pretresu sudija Skoko

Optužena Dedić se ranije izjasnila da nije kriva za krivično djelo oduzimanja djeteta.

POVEZANO
Merhunisa Dedić ispred Tužilaštva KSMERHUNISA (28), OTMIČARKA BEBE IZ HADŽIĆA IZNENADILA SVE U SUDNICI? Tvrdi "Nisam kriva!"

Podsjetimo, ona je optužena da je 5. jula 2018. godine lažno se predstavila kao patronažna sestra i otela bebu bračnom paru iz Hadžića. Majka je bila u Općini, otac na poslu, a bebu je čuvala tetka koju je Dedić zaključala u kupatilo.

Otmicu je planirala više mjeseci. Zbog problema sa zatrudnjivanjem odlučila je da odglumi trudnoću i otme bebu. Plan je napravila nakon što je upoznala Lejlu Ismailovski, majku otete bebe, na GAK-u gdje je dolazila glumeći da je trudna i da ide na kontrole. Nakon što se Lejla porodila, Dedić je obilazila njenu zgradu čekajući priliku da provede plan. Inscenirala je trudove i mužu slagala da se porodila, a da je beba ostala u bolnici zbog manjih zdravstvenih problema.

Na dan otmice suprugu je poručila da ide po bebu i zaputila se u Hadžiće. Prvi pokušaj nije bio uspješan. Pozvala je Lejlu predstavivši se kao uposlenica GAK-a kazavši kako treba donijeti bebu radi dodatnih pregleda, ali nije je uspjela oteti jer je bilo previše ljudi s njom.

POVEZANO
OTKRIVENA PRAVA ISTINA O OTMICIPRAVA ISTINA "ISPLIVALA": Merhunisa Dedić (28), lagala je mužu da je trudna, kad je došao termin...

Iskoristila je priliku kada je Lejla otišla u Općinu da završi `papirologiju`, a bebu je čuvala njena sestra. Ponovo se predstavila kao patronažna sestra i tražila je da pogleda bebu. Od majkine sestre Nađe tražila je da obriše kupatilo, jer je navodno prolila vodu po podu. Kada je Nađa ušla, zaključala ju je u kupatilo.

Komšinica koja živi u blizini čula je Nađu kako lupa po vratima i vrišti te joj je pomogla da izađe. Tada je Nađa uplakana kazala kako je Dedić otela bebu. Dedić je s bebom pobjegla u unajmljenom vozilu.

Locirana je i pronađena s otetom bebom istog dana navečer oko 22:15 sati u hostelu `Ferijalac` u sarajevskom naselju Marijin-Dvor, nakon opsežne potrage službenika MUP-a Kantona Sarajevo (KS), u saradnji s tužiocima Tužilaštva KS uz asistenciju Obavještajno-sigurnosne službe. Nakon hapšenja predana je Tužilaštvu KS, a potom joj je određen pritvor u kojem je dočekala izricanje presude, piše Oslobođenje.

POVEZANO
Privođenje Merhunisa DedićEVO ŠTA SE S MERHUNISOM DEDIĆ, otmičarkom bebe, dešava u zatvoru i kakva joj kazna prijeti!?