Tačno prije pet godina je poznati ekolog i aktivist prof. Akif Smajlović upoznao javnost za izletište Smetovi kod Zenice u Bosni i Hercegovini krije BIJELE TARTUFE (Tube magnatum), čija se vrijednost «mjeri zlatom».

Novine su svojevremeno pisale da je jedan bijeli tartuf mase 750 grama dostigao nevjerovatnu cijenu od 15.000 eura! Također, jedan gljivar iz Doboja pohvalio se da je uspio tartufa prodati za 1.860 eura!?

- Obično cijena na italijanskom tržištu dostiže 10.000 KM (oko 5.000 eura). U nedjelju me putem Facebooka Ćelebić Ibrahim obavještava da je našao bijeli tartuf. Nalazimo se uz kafu i nakon vizulenog pregleda konstatacija da se radi doista o toj dragocjenoj gljivi mase 115 grama. (fotografija gore)

- Nakon sat vremena na Viber mi stiže slika sa dva bijela tartufa koje je pronašao poznati zenički planinar. (fotografija dole)

- Bijeli tartuf raste ispod površine zemlje na dubini do 30 cm, ima miris bijelog luka ili sira. Istrani su pršsli na potragu pomoću dresiranih pasa. Ono što osim «bijega» iz Istre u Bosnu zbunjuje je vrijeme pronalaska (šesti mjesec) gljiva, jer berba u Istri se odvija u devetom i desetom mjesecu – izjavio nam je prof. Smajlović.

POVEZANO
Ašir Prnjavorac TartufAŠIF PRNJAVORAC: "Našao sam tartufa i prodao ga za 1.860 eura! Znam gdje rastu JOŠ DVA, nisu ubrana"

OD ČEGA ZAVISI KVALITET? Ovoj gljivi, koja se u malim količinama dodaje jelima, pripisuje se «čudotvorna moć» i nekima služi kao afrodizijak. Kvalitet ove dragocjena gljive zavisi od drveta u čijoj blizini je nađena. Gospodin Ibrahim je svoju našao u blizini lijeske.

PROBLEM TRŽIŠTA. Kako u BiH ne postoji uređeno tržište ostaje problem kako prodati tartufe, a treba napomenuti da osim bijelih imaju i crni tartufi čija cijena je 10 puta manja.

Inače, vrijeme je branja mlječnica, vrganja, lisičarki i puhara, ali za neupućene vrijedi pravilo OPREZ.

POVEZANO
prof. Akif Smajlović - PANTEROVKASMRTNA OPASNOST NA SMETOVIMA KOD ZENICE: Prof. Smajlović šetajući šumom naišao na PANTEROVKU!

(Doznajemo.com)