Unija evropskih turskih demokrata planira sutra organizirati sutra šesti Kongres te organizacije u Olimpijskoj dvorani "Juan Antonio Samaranch" u Sarajevu (ZETRA), kojem treba prisustvovati i predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan).

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo naložilo je organizatoru određene mjere koje su već preduzete, a sačinjen je i plan fizičkog, operativnog, kontradiverzionog i saobraćajnog osiguranja.

- Zahtjev za taj javni skup organizatori su podnijeli Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo 7. maja, a osiguravat će ga dovoljan broj policijskih službenika, izjavila je Agenciji Fena predstavnica za javnost MUP-a Kantona Sarajevo Suvada Kuldija. Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo (KS) donijelo je rješenje kojim su precizirane kraće obustave saobraćaja.

Sebilj HOS GELDIN SULTAN 19-05-2018 1

Privremenih izmjena režima saobraćaja je na dijelu Ulice Patriotske lige – obilaznica i u Ulici Alipašina, te na dijelu od raskrsnice s Ulicom Jukićeva i to od 8 do 21 sat.

Kuldija je potvrdila da je organizator najavio između 10.000 i 15.000 posjetilaca u dvorani. Iz MUP-a je ranije navedeno da je početak skupa planiran za 11.00 sati dok, se kraj skupa očekuje u 19.00 sati.

POVEZANO
Erdogan vojska IzraelHOROR TVRDNJA BRITANSKOG LISTA: Uskoro se sprema 3. svjetski rat, a započinje napadom na...

Prema planu, turski predsjednik boravit će sutra u radnoj posjeti Bosni i Hercegovini u okviru koje će se, kako je najavljeno, sastati sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem. Erdoganu treba biti uručen i počasni doktorat na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS).

Za osiguranje protokolarne posjete turskog predsjednika zadužena je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine.

DOBRODOŠLICA. I dok su se oko ove posjete pojavile i neke kontroverze, jedan ugostiteljski objekat na sarajevskoj Baščaršiji, odlučio je na nesvakidašnji način izraziti dobrodošlicu Erdoganu kojeg, kako navode u staroj sarajevskoj familiji Gorušanović (ranije Sarajlić, op.prir.), koja je vlasnik objekta, smatraju velikim prijateljem Bosne i Hercegovine.

HOŞ GELDIN SULTAN (Dobrodošao, sultanu) - natpis je istaknut na banneru postavljenom u bašti kafane "Sebilj" u srcu Baščaršije - ispisan bijelim slovima na crvenoj (boji turske zastave s polumjesecom i zvijezdom) i grb s liljanima.

Pogledajte fotografije...

Sebilj HOS GELDIN SULTAN 19-05-2018 1

Sebilj HOS GELDIN SULTAN 19-05-2018 1

Sebilj HOS GELDIN SULTAN 19-05-2018 1

(Doznajemo.com)