Američki predsjednik Donald Trump i njegov kolega iz Sjeverne Koreje Kim Jong-un sastali su se u Singapuru te na kraju susreta potpisali deklaraciju.

Neimenovani američki dužnosnik objasnio je da se radi o "sporazumu kojim se potvrđuje napredak u razgovorima i obećanje da se nastavi istim tempom".

Naime, Sjedinjene Države i Sjeverna Koreja obvezale su se održati daljnje pregovore koje bi vodio američki državni tajnik Mike Pompeo i visoko pozicionirani sjevernokorejski dužnosnik "čim prije moguće", navodi se u potpisanoj deklaraciji.

Sjeverna Koreja potvrdila je svoju "čvrstu i nepokolebljivu opredijeljenost za kompletnu denuklearizaciju Korejskog poluotoka". U zamjenu za to Trump se obavezao osigurati "sigurnosne garancije" Sjevernoj Koreji.

Deklaracija sadrži četiri ključne tačke:

1. SAD i Sjeverna Koreja posvećeni su uspostavljanju novih odnosa između dviju zemalja u skladu sa željama naroda obiju država za mirom i prosperitetom.

2. SAD i Sjeverna Koreja će zajedno raditi na izgradnji dugotrajnog i stabilnog režima mira na Korejskom poluostrvu.

3. U skladu s deklaracijom iz Panmunjoma koja je potpisana 24.04., Sjeverna Koreja obvezuje se da će raditi prema potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

4. SAD i Sjeverna Koreja obvezuju se na povratak ratnih zarobljenika i onih koji su nestali u borbama, što uključuje povratak onih koji su već identificirani u svojim zemljama.

Trump je najavio da će Kima pozvati u Bijelu kuću i da bi vrlo brzo trebao početi proces denuklearizacije Korejskog poluostrva. 

- Svijet će vidjeti veliku promjenu. Odlučili smo ostaviti prošlost iza sebe - izjavio je Kim.

Susret Kima i Trumpa počeo je srdačnim rukovanjem ispred sjevernokorejskih i američkih zastava. Potom su kroz kolonadu otišli u biblioteku gdje su razgovarali u četiri oka, uz prevodioce. Taj je razgovor trajao četredesetak minuta, a zatim su im se pridružili članovi delegacija.

Trump i Kim Singapur 1

- Mislim da nas cijeli svijet gleda. Mnogo je ljudi mislilo da je ovo naučna fantastika. Mislim da je ovo dobar uvod za mir - poručio je Kim američkom predsjedniku.

Trump je izjavio kako je siguran da će njihov odnos biti "sjajan".

- Stvarno se izvrsno osjećam. Ovo će biti sjajan susret i veliki uspjeh. Mislim da će biti pravi uspjeh i da će naš odnos biti sjajan, u to ne sumnjam.

Kim je uzvratio: "Nije bilo lako doći ovamo. U prošlosti su mnoge prepreke bile na našem putu, ali smo ih sve savladali i sada smo danas ovdje".

Na pitanje novinara kako su prošli razgovori, Trump je izjavio: "Veliki napredak - stvarno vrlo pozitivno. Mislim da je bilo bolje nego je bilo ko očekivao. Vrhunski, vrlo dobro".

Susret Kima i Trumpa, kao prvi sastanak jednog aktuelnog američkog predsjednika i jednog sjevernokorejskog vođe od kraja Korejskog rata 1950-1953, bio je praktično nezamisliv prije samo nekoliko mjeseci kada su razmjenjivali uvrede izazivajući strah u svijetu od mogućeg nuklearnog rata.

Trump i Kim Singapur 1