Prof. Zoran Zadro sa popularne meteo stranice Vremenska prognoza za HR i BIH svakodnevna analizira najnovije podatke koji upućuju kakva bi mogla biti zima pred nama...

I dok je snijeg već sada zabijelio gorja na Balkanu, čini se da bi ga moglo biti još dosta u mjesecima pred nama, možda i rekordne količine.

POVEZANO
Nemila snijeg 20/04/2017b"NE DAJ BOŽE DA SE OVO DOGODI" Poznati meteorolog šokiran onim što je vidio u prognozi za uskoro!

Naime, zadnjih desetak dana snježna površina u europskom dijelu Rusije i Sibirskom području raste velikom brzinom.

Prikaz na dijagramu ukazuje da bi ova godina mogla biti rekordna po mjerenoj snježnoj površini u Euroaziji zadnjih sedam godina - piše prof. Zadro, a ispod možete pogledati ovaj dijagram.

Jahorina snijeg 24/10/2017

- Očekujem do početka 12. mjeseca enormnu površinu prekrivenu snijegom i ledom na gore spomenutom području. Dugoročna simulacija pritiska zraka za 12. mjesec (slika dole) prikazuje jaču anticiklonalnu blokadu nad Skandinavijom, Islandom i Grenlandom, što bi omogućilo prodore vrlo hladnog zraka nad kopno Starog kontinenta.

Ovo bi bio itekakav start zime kod nas, jugoistoku, te istoku Europe za prvi zimski mjesec.

Jahorina snijeg 24/10/2017

- U sezonskim prognozama se nije išlo mjesec po mjesec u prognozama, jer to je, kao uostalom kao i sve dugoročne prognoze, jako nezahvalno za prognozirati. Međutim postoje dugoročni trendovi, anali i atmosferski faktori koju ukazuju kako bi se otprilike moglo vrijeme odvijati u toku određenog godišnjeg doba, u ovome slučaju sljedeće zime.

TRI OPCIJE. Postoji više opcija kada bi otprilike glavnina zime mogla pogoditi naše krajeve i veći dio Balkana.

- Prva je period 12. i 1. mjesec, a 2. da bude topliji.

- Druga opcija bila bi od sredine 12. do sredine 2. mjeseca.

- Treća opcija bila bi, da bi zima tek u pravom smislu stigla u 1. i većim dijelom 2. mjeseca.

Ako je suditi po analima, ove druge dvije opcije bile bi realnije nego prva opcija, no moramo biti oprezni, jer 12. zna itekako iznenaditi, a modeli takvu situaciju iz ovog mjeseca "vide", zaključuje prof. Zadro.

POVEZANO
Snijeg Italija Rifugio Passo Principe 02/09/2017NA PLANINI U ITALIJI PALO 20 CENTIMETARA NOVOG SNIJEGA: Idilična fotografija "bijelog pokrivača"