Potragu za nestalim dječakom nastavljamo i sutra (četvrtak), molimo ribare, stanovnike uz rijeku Bosnu i ljude koji se kreću uz korito rijeke Bosne nizvodno od Begov Hana da obrate pozornost i ako primijete bilo što sumnjivo, da informaciju proslijede na dežurni broj GSS-a Žepče 063 544 633 ili na broj policije 122 - naveo je GSS Žepče Klub Spasilaca.

Očekuje se da se i mještani Begovog Hana opet uključe u potragu za 6-godišnjim dječakom Ibrahimom Mešeljevićem, koji je prije dva dana upao u nabujali potok vozeći bicikl. Očekuje se i dolazak spasilačkih ekipa iz Zenice, kao i pripadnika Kantonalne i Federalne uprave civilne zaštite koji su teren jučer pretraživali na obalama i koristeći dronove kako bi analizirali snimke.

Odmah nakon informacije o nestanku u potragu se uključilo oko 300 ljudi. Kukama i grabljama pretraživali su potok, ali su našli samo duks i bicikl. Roditelji su u užasnom psihičkom stanju i morala im je biti pružena medicinska pomoć. Osim Ibrahima, imaju još jedno dijete.

Ibrahim Mešeljević (6) potraga 1

Podsjetimo, u mjestu Begov Han kod Žepča (BiH) dječak je u blizini svoje kuće nesretnim slučajem pao u potok, a za njim je skočila i majka kako bi ga spasila, ali ga je bujica odnela. Majka je izvučena iz nabujalog potoka.

Prema planu, treći dan potrage počinje okupljanjem ekipa Gorske službe spašavanja iz Žepča, Zavidovića, kao i drugih spasilačkih ekipa. Tim iz Zavidovića namjerava i danas čamcem proći korito Bosne prema Žepču, a na ušću koristiti mehanizaciju.

Dječakov amidža jučer je izjavio kako porodica sumnja da se dječak nalazi ispod velike količine pijeska na ušću potoka u Bosnu, a da taj pijesak inače nije bio tu te da će mehanizacija otkloniti i tu sumnju.

Jučer su od ranih jutarnjih sati spasioci GSS Žepče bili na terenu i zajedno sa lokalnim stanovništvom ponovno je pregledano korito i priobalno područje rijeke Mračaj, a nastavit će se pregledanjem priobalnog područja rijeke Bosne od ušća rijeke Mračaj prema Žepču. Potraga će trajati kontinuirano sve dok se ne pronađe nestali dječak, a sukladno procjeni i razvoju situacije u potragu će se uključiti i ostale stanice saveza GSSuBiH - navedeno je jučer.

Ibrahim Mešeljević (6) potraga 1