Više od 50 pripadnika službi za spasavanje Specijalne jedinice MUP-a RS, te vatrogasaca, kao i spasilaca iz Hrvatske gorske službe spasavanja i danas je na području Novog Grada (Bosanski Novi) pretraživalo hladnu rijeku Unu, u koju je dan ranije upao trinaestogodišnji D.I., od kada mu se gubi svaki trag.

Nestao je kada se nešto iza 15 časova prevrnuo čamac u kome je bio s maminim bratom Kasimom Mujagićem (34) i njegovim prijateljem Sinišom Popovićem (26), ali još uvijek nije pronađen.

Njih trojica su, kako otkriva izvor "Nezavisnih novina", bili u ribolovu, te u naselju Vidorija išli nizvodno gumenim čamcem, a koji se odjednom nasukao na granje u rijeci, te se nagnuo i oni su upali u vodu.

"Dvojica muškaraca uspjela su da se uhvate za granje, dok je dječaka odnijela vodena matica", objašnjava sagovornik banjalučkog lista.

Utapanje dječaka Una 24/03/2018 1

Mujagić je potom uspio da dopliva blizu keja na rijeci, pa su ga izvukli uz pomoć konopca, a spasen je i Popović, dok je dječak nakon duže borbe s rijekom potonuo blizu lokalnog mosta.

Dječaku su, kako doznaju "Nezavisne", na ruci bili fiksatori jer ju je nedavno slomio dok je igrao fudbal, a borbu s vodom, vjeruje se, otežala mu je i zimska jakna.

"Dvojica pripadnika Granične policije su trčala obalom kako bi mu pomogla i govorili mu da se uhvati za stub mosta, ali je on, nažalost, potonuo", tvrde upućeni.

POVEZANO
Hatidža Mujagić - Damir (13)HATIDŽA, MAJKA DJEČAKA (13) KOJI JE NESTAO U UNI završila u Hitnoj: Potpuno slomljena od bola!

Nikola Rađenović, starješina lokalne Teritorijalne vatrogasne jedinice, izjavio je juče da je potraga Unom za dječakom stigla do naselja Dobrljin, oko 25 kilometara nizvodno od grada.

Rađenović je naveo da su do Dobrljina čamcima stigli spasioci iz vatrogasnih službi iz Novog Grada i Prijedora. Prema njegovim tvrdnjama, druga spasilačka ekipa krenula je od Dobrljina dalje prema Kostajnici.

Nebojša Miljuš, komandir centrale Vatrogasne jedinice Prijedor, napomenuo je da je nezahvalno davati bilo kakve prognoze.

"Ima dosta uvučenih mjesta gdje bi tijelo moglo da se zadrži. U ovakvim uslovima, djetetu je bilo jako teško da se održava na površini. Na sebi je imao i zimsku jaknu, pa mu je vjerovatno bilo jako teško da pliva", izjavio je Miljuš.

Utapanje dječaka Una 24/03/2018 1

Potraga se treba nastaviti sutra

Utapanje dječaka Una 24/03/2018 1

Sretoje Vujanović, načelnik Sektora policije Policijske uprave Prijedor, izjavio je da je potraga podijeljena u više zona.

"Radiće se dubinske pretrage, dok ćemo na ostalim zonama raditi vizuelni pregled. Uslovi nisu zadovoljavajući, jer je vodostaj Une visok, a rijeka je brza", navodi Vujanović.

Potraga za maloljetnikom počela je u subotu popodne, a prekinuta je istog dana poslije 21 čas, jer više nije bilo uslova za boravak ekipa na vodi, pa je nastavljena juče. Poznanici i komšije nestalog dječaka navode da on živi s bolesnom majkom koja ima još dvoje djece.

"Ovo je šok za sve nas, a pogotovo za njegovu majku Hatidžu Mujagić koja je ostala sama s troje djece nakon smrti supruga. Ona ima astmu. Inače oni veoma teško žive, kao podstanari, snalaze se kako znaju i umiju", priča jedna mještanka.

Suočena s bolnom tragedijom ova samohrana majka ne krije da strahuje od najgoreg.: "Nema mog djeteta. I sama sam u subotu bila na Uni, hodala uz, niz rijeku, ali nigdje ga nema", kroz suze će Hatidža, uz koju su u ovim trenucima u kući žalosti koja se nalazi u naselju Vidorija rodbina, komšije, prijatelji.

Utapanje dječaka Una 24/03/2018 1