Jednu od najelitnijih osnovnih škola u Banjaluci potresa šokantan slučaj učenice devetog razreda ove škole, a koja je ostala trudna sa 13 godina i trenutno je u sedmom mjesecu trudnoće.

Kako piše Faktor, djevojčica je zatrudnjela sa dvije godine starijim momkom, sa kojim je navodno u dužoj vezi, a ovaj slučaj je izazvao burne reakcije na sjednici školskog savjeta roditelja, te se u cijelu priču uključio i banjalučki Centar za socijalni rad.

Međutim, u ovoj ustanovi, kao i osnovnoj školi koju pohađa djevojčica, zbog zaštite maloljetnika, nisu željeli da iznose više detalja o cijelom slučaju.

- S obzirom na to da se radi o vrlo osjetljivim i povjerljivim podacima, iznošenje istih u javnost nije u najboljem interesu maloljetnih lica. JU Centar za socijalni rad Banjaluka preduzima sve aktivnosti i radnje koje su u našoj nadležnosti u skladu sa zakonskim ovlaštenjima – potvrdili su za spomenuti list u ovoj ustanovi.

Problem maloljetničkih trudnoća, brakova i abortusa iz godine u godinu je sve izraženiji u Republici Srpskoj (RS). Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Banjaluci su iznijeli podatak da su od ukupnog broja porođaja, u tri do pet posto slučajeva majke maloljetne. Banjalučki doktori ističu da se dešavalo da su i porodilja i dijete korisnici dječijeg dodatka, kao i da su nakon poroda bili u dilemi da li i majku i bebu smjestiti na dječiji odjel.

Također, od 2000. do 2015. godine bilo je ukupno 9.996 namjernih prekida trudnoće u RS, od čega 176 abortusa kod maloljetnica. Prošle godine je najmlađa porodilja u RS imala 15 godina, a toliko godina je imala i najmlađa djevojčica koja je uradila prekid trudnoće.

Ombudsmen za djecu RS Nada Grahovac ocijenila je za Faktor da je kod nas komunikacija sa djecom u školi ili sa roditeljima o pitanju seksualnosti još uvijek tabu, kao i da je u našem društvu primijetan trend sve ranijeg započinjanja sek*ualnog života, dok u razvijenom svijetu smanjuje broj poroda u mlađem uzrastu, odnosno ispod 20 godina.

PREVENTIVNE MJERE. - Zbog šutnje porodice i škole o ovim temama, djeca o pitanjima i problemima u odnosima i vezama informacije dobijaju od svojih vršnjaka, časopisa i sa Interneta. Aktivnosti se moraju usmjeriti u preventivne programe i mjere jer nedovoljno znanje o prevenciji dovodi do negativnih posljedica ne samo za dijete već za društvo u cjelini – istakla je Grahovac.

STATISTIKA U RS. U manjem bh. entitetu se godišnje u prosjeku sklopi 100 maloljetničkih brakova, a stručnom analizom ovakvih bračnih ili vanbračnih zajednica zaključeno je da supružnici najčešće imaju završenu samo osnovnu školu. Također, iako su uvriježeni stereotipi da su to uglavnom romski brakovi, analize su pokazale da se u vrlo malom procentu radilo o Romima.

POVEZANO
Maloljetnička trudnoća - ilustracijaŠOK IZ BEOGRADA: 13-godišnjakinja ostala trudna, a otac i ginekolog zaprepašteni kad su čuli o ocu!

(Doznajemo.com/Faktor.ba)