John G. Avildsen, režiser filmova koji su toliki voljeli, pričajući priče o junacima koji su se uzdizali sa dna do vrha, prelazeći put «od trnja do zvijezda», izgubio je bitku sa rakom pankreasa.

Režiser filmova «Rocky» i «Karate Kid», koji su imali ogroman uticaj na pop-kulturu, umro je nakon borbe s kancerom, potvrdio je njegov sin Anthony Avildsen.

Gospodin Avildsen, rođen 21.12.1935. u Oak Parku (SAD), blizu 50 godina bio je u filmskoj industriji, a ostalo je upamćeno da je na početku bio sumnjičav o tome treba li raditi film «Rocky», koji je sa Sylvester Stalloneom u glavnoj ulozi bio globalni megahit.

No, na kraju ga je privukla ljubavna priča boksera iz radničke klase, iz Južne Filadelfije.

John G. Avildsen

Kasnije je snimljeno još nastavaka, a Avildsen je režirao peti.

- Mislim da je «Rocky» dao mnogim ljudima nadu, i nikad se bolje nisam osjećao upravo zbog toga, priznao je Avildsen, nakon što je dobio Oscara 1977. godine.

John G. Avildsen

Avildsenova drama iz 1973. godine «Save the Tiger» donijela je Jack Lemmonu Oscara za najboljeg glumca, a 1982. godine kratki dokumentarac «Traveling Hopefully» je dobio nominaciju za «zlatnog kipića».

«The Karate Kid», koji je imao premijeru 1984. godine, je priča o tinejdžeru, zlostavljanom od vršnjaka, koji uz pomoć mentora-majstora borilačkih vještina biva šampion u karateu.

Koliko je Avildsen ozbiljno pristupao filmu pokazuje i ova fotografija sa Noriyuki «Pat» Moritom na snimanju drugog dijela ovog hita 1985. godine.

John G. Avildsen