COVID-19 ima brojne simptome, ali pored zvaničnih koji su poteškoće u disanju, suh kašalj i visoka temperatura, postoje i simptomi koji se javljaju često, a koje mnogi ignorišu jer ih ne dovode u vezu sa korona virusom.

Britanski "The Sun" donosi spisak četiri simptoma koja, tvrde stručnjaci, nikako ne treba ignorisati.

BOL U STOMAKU. Iako se stomačni problemi češće vezuju za noroviruse, ispostavilo se da postoji i ozbiljan broj pacijenata s korona virusom koji su prije svih ostalih simptoma osjetili bol u stomaku. O tome je objavljen i tekst u naučnom časopisu American Journal of Gastroenterology, gdje se primjećuje da su brojni ljudi koji su prije svih ostalih simptoma osetili smetnje u sistemu za varenje, najčešće u formi dijareje.

Vršeno je i istraživanje 204 pacijenata iz Kine, tačnije iz provincije Hubei. Tu se pokazalo da je 48% ispitanika u bolnicu došlo sa simptomima poput dijareje, povraćanja i bolova u stomaku, da bi se kasnije ispostavilo da boluju od  COVIDA-19.Britanski mediji su u prvom talasu pandemije pisali o Isli Haslam (29) koja je bila zaražena novim koronavirusom, a upravo su joj stomačni problemi bili najveći simptomi. Ona je tada u razgovoru za "The Sun" pričala da se ujutro probudila sa stomačnim problemima, ali je vjerovala da je to rezultat mahunarki koje je večerala. Međutim, sutradan je osjetila bolno grlo i iscrpljenost, a onda su počeli da se ispoljavaju i ostali, poznatiji simptomi COVIDA.

OČNA INFEKCIJA. Još na početku pandemije pisalo se o konjuktivitisu kao mogućem signalu da je čovjek zaražen. Britanska asocijacija otorinolaringologa takođe je izdala upozornje da bi infekcija očiju mogla da bude simptom.

- Dokazi iz drugih zemalja ukazuju na to da je ulazna tačka virusa često u očima, nosu i grlu - stoji u obavještenju, a naučnici vjeruju da je gubitak čula ukusa i mirisa posljedica toga što virus uništava ove ćelije kada uđe kroz nos i grlo. To dalje sugeriše da, ukoliko je virusu ulazna tačka oko, prvi simptom će najvjerovatnije biti infekcija očiju. Rajan Van Vateršut (28) među prvim simptomima imao je gubitak čula mirisa i ukusa. Međutim, za par dana stanje mu se naglo pogoršalo, te je hospitalizovan i pet dana je proveo na mehaničkoj ventilaciji. Na svu sreću, uspješno se oporavio.

MENTALNI ZAMOR. Mentalna magla ili mentalni zamor je još jedan od čestih simptoma COVIDA, koji se često koristi kao indikator da postoji velika mogućnost infekcije. Tako Tea Džordan (50) za  "Daily Mail" nakon preležanog COVIDA-19 navodi da je njena infekcija počela tupom glavoboljom.

- Osjećala sam se iznureno i iscrpljeno, jedva sam se vukla. Nisam imala ni temperaturu ni kašalj, ali sam imala nekakav osjećaj da mi je nešto na plućima, kao da sam udahnula talk. Osjećala sam i mentalni zamor. Nisam mogla ni o čemu da razmišljam, željela sam samo da spavam...

UMOR. Još jedan od čestih simptoma koji se javljaju prije zvaničnih je umor. Izveštaj iz časopisa Journal of the American Medical Association navodi da je 44% hospitalizovanih pacijenata u Americi prije svih simptoma iskusilo umor.

Kjara Digalorenco (25) iz Italije tako je opisala svoj slučaj infekcije iz marta. Prisjeća se da je sve počelo strašnim umorom i temperaturom. Mislila je u početku da je u pitanju grip, a onda je počelo da je steže u grudima.

Nakon toga, osjetila je simptome poput gubitka čula ukusa i mirisa, ali ističe i da joj je prvi signal da nešto nije u redu bio upravo taj strahovit umor.

(Doznajemo.com/Izvor: Kurir/Novi)