Nakon presude za utapanje Jasmine Tarabar (31) na zeničkim bazenima kojom su svi optuženi oslobođeni odgovornosti najveći šok doživjeli su Jasminini roditelji Sonja i Salim Tarabar, koji ne mogu vjerovati da, pored toliko dokaza koji ukazuju na odgovornost mnogih osoba, niko nije kriv za gubitak njihove jedine kćerke.

- Potpuno smo izgubili vjeru u sve instance, od tužilaštva, suda, policije... Naša Jaca je ubijena, ugušili su je u bazenu - tvrde ogorčeni roditelji stradale Zeničanke.

Ističu da se od momenta tragedije cijeli slučaj zataškava, a da se odgovorni pokušavaju osloboditi krivice. Sama optužnica, tvrde, također je koncipirana, tako da niko nije odgovoran.

- Sve vrijeme vodimo borbu s vjetrenjačama. Nepojmljivo je da Sud nikada nije uzeo zaozbiljno svjedočenje mladića koji je te večeri radio na bazenima. On je vidio više osoba u bazenu, blizu stepenica, čuo prskanje vodom te našu kćerku kako priča s muškarcem i govori mu: "Šta mi to radiš, daj, nemoj mi to raditi" - izjavila je očajna majka Sonja.

Otac Salim naglašava i međusobno pobijanje patologa, budući da je rađeno vještačenje i nadvještačenje tijela njihove kćerke.

- Prvi patolog je ustanovio da je uzrok smrti infarkt. Drugi patolog je nadvještačenjem ustanovio da se radi o nasilnoj smrti utapanjem. Jedan patolog uočio je modrice na Jasmininoj butini, drugi nije. Dakle, očito je šta se ovdje radi - navodi Salim.

Roditelji ističu da, ako je njihova kćerka bila u alkoholiziranom stanju, za što nalaz, također, smatraju fingiranim, tek onda imaju odgovornost oni koji su ih, što je dokazano izjavama svjedoka, pustili da uđu na bazene. Zatim njeni prijatelji jer ju nisu smjeli dovesti na opasno mjesto u takvom stanju. Odgovornost je, također, i na direktoru JP za upravljanje i održavanje sportskih objekata, u čijem svojstvu posluju bazeni.

TUŽILAŠTVO ULOŽILO ŽALBU. Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) uložilo je žalbu na presudu Općinskog suda. Supružnici Tarabar očekuju da Kantonalni sud uvaži žalbu.

- Ovdje se sve tretira kao da nije bilo smrtnog slučaja, kao da je patika potonula. Vjerujemo da će oni uočiti ključne dokaze te donijeti ispravnu presudu.

Očajni roditelji posebno ukazuju na činjenicu da je analiza krvi na alkohol njihove kćerke rađena tek 49 dana nakon tragedije. Uz ovaj, mnoštvo je propusta koji, kako smatraju Tarabari, impliciraju da se sve štimalo.

- Nama niko još nije dao odjeću naše kćerke. Ona je, naknadno, na našu inicijativu, predana u policiju. Možda ona otkrije mnogo toga, ali mi je nismo vidjeli - upozoravaju Tarabari.

POVEZANO
Trabar utapanjeNAKON UTAPANJA MLADE ZENIČANKE (31) NA GRADSKIM BAZENIMA: Sud odlučio da su tri optužena nevini