Nedavno uvedena opcija na Fejsbuku, kojom je uz “like” (sviđa mi se) dugme, omogućeno da se izraze i dodatne reakcije, od smijeha do ljutnje - predstavljena je javnosti kao odgovor najpopularnije društvene mreže na česte zahtjeve korisnika za uvođenjem “dislike” (ne sviđa mi se) dugmeta, jer “like” jednostavno nije bilo prikladno za sve situacije – na primjer u slučajevima tragedija, smrtnih slučajeva, nasilja i slično.

Ipak, kako navode neki tehnološki sajtovi na Zapadu, uvođenje “reakcija” ima i skriveno značenje, koje je nepoznato najvećem broju korisnika.

Naime, već dugo se Fejsbuk sumnjiči da, uz uvođenje svojih noviteta, prikriveno provodi i psihološko-socijalne eksperimente nad ljudima, što je moguće s obzirom da ova mreža ima preko 1,2 milijarde korisnika širom svijeta.

Takav je izgleda slučaj i sa “reakcijama”, koje Fejsbuk pažljivo analizira zahvaljujući posebno napisanom kompjuterskom programu, prikupljajući i analizirajući podatke o Vama.

U današnje vrijeme informacije su zapravo ono što je “rudnik zlata”, a posebno je zanimljivo da neki idu tako daleko i tvrde da Fejsbuk zapravo onda te podatke iz spomenutog “psiho-socijalnog” eksperimenta koristi da bi mijenjao stavove, ponašanje i navike ljudi – u korist kompanije, ali možda i za neke sasvim druge svrhe:

Ako je Fejsbukov cilj da promijeni Vaše ponašanje i navike, oni trebaju znati Vaš psihološki odgovor na fotografije i video snimke, na isti način kako duhanska industrija treba da zna hemiju ljudskog mozga kako bi dodala one aditive u cigarete koji će ih učiniti najviše ovisnim – objašnjava se.

(Doznajemo.com/A.N.)