Na samom istoku otoka Hvar u totalno nemondenom mjestu Sućuraj šesti put za redom ovog ljeta održan je tradicionalni «Tam-Tam» festival, mjesto okupljanja samog vrha regionalne alternativne scene.

Od ove godine novitet na festivalu bio je i tzv. «Tamp» kamp za sve učesnike festivala, koji je održan nedaleko od gradske plaže «Česminica», sve je popraćeno nizom događaja nekoliko dana uoči dvodnevnog programa, za sve posjetitelje bilo je dosta interasantntnih događanje kao što su izložba slika, izložba instrumenata u dvorištu crkve, retrospektiva filmova, sve ono što daje cjelokupnom festivalu dodatnu dimenziju, a istovremeno obogaćuje turističku ponudu Sućuraja.

Od samog početka festival je pratilo jako puno improvizacija u organizaciono-tehničkom smislu, na početku bina je bila improvizovana na dva kamiona «tamica», otkud i potiče naziv «Tam-Tam» a koji su tako i postali zaštitni znak festivala, i svakako te improvizacije dale su posebnu draž i šarm festivalu.

TAM TAM 2017a

Na «Tam Tam» festivalu su izvođači zajedno sa publikom bodrili svoje kolege na bini, đuskali su svi skupa sa publikom, kao i neobavezno proćaskali. Po toj prisnoj opuštenoj atmosferi na relaciji izvođači-publika ovaj festival se izdvaja od drugih, čak slobodno možemo reći poprilično je jedinstven.

Atmosfera od početka je bila prava festivalska, opuštena na terenu lokalnog nogometnog kluba, a možda je za to i krivo more. Uz neznatno kašnjenje prvog benda, segedinskih post punkera «Neofit Ritual» (ex Umreti Fit) ostale satnice su bile na vrijeme. Bend je bio sa novim bubnjarom i dobro su zagrijali publiku. Sljedeći bend iz Koprivnice Moskau pojačani gošćom mladom kantautoricom Sarom Renar odlično su odradili svoj art-noise performans koji se završio biblijskim citatom. Nakon njih psihodelični Pridjevi zagrebačko/labinski sastav ovog puta bez Nine Romić, svojim vokalno-instrumentalnim improvizacijama su odlično razgalili sve prisutne i pripremili za furiozni nastup benda Repetitor.

TAM TAM 2017a

Foto: Dopisnici portala Doznajemo.com

O ovom beogradskom postpunk-garage-noise-rock triju ne treba puno pričati. Postali su domaći na «Tam-Tam» festivalu, naime ovo im je treći put da nastupaju. Bend koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, ritam sekcija koja trese i lomi sve pred sobom mnoge mogu natjerati na đuskanje i skakanje. Svojim nastupom su još jednom pokazali i dokazali da su zaista koncertna atrakcija, na bini svaki put daju maksimum, a publika to zaista nagradi burnim ovacijama i pozivom na bis što i nije baš uobičajena praksa na ovom festivalu. Beskompromisnom i žestokom svirkom i ovog puta su opravdali epitet nezaobilaznog benda kako festivala u regiji, tako i inostranih, bez obzira na jezičke barijere energije koju emituju i koja je čvrsta spona koja ih povezuje sa publikom. Iza par numera kojima su dobro protresli sve prisutne Boris Vlastelica (gitarista i vokal) je poželio dobrodošlicu svima na «najvećem malom festivalu» što zaista «Tam-Tam» s punim pravom i jeste. Nakon burnih ovacija poziv na bis ovog puta u formi kvarteta pojačani gitaristom Urošem Milkićem (Threesome), koji je svirao gitaru na čitavom prošlogodišnjem nastupu jer je Boris bio u gipsu. Beskraj i Suženi snovi su završili ovaj još jedan u nizu za pamćenje nastupa benda Repetitor.

TAM TAM 2017a

Za kraj Zagrepčani ABOP electro atrakcija i nesvakidašnja skupina s čak dvojicom bubnjara je otprašila žestoki techno i to uživo. Oni najizdržljivi najuporniji su mogli plesati skoro pa do ranih jutarnjih sati. U jakom dobrom raspoloženju i dobrim vibracijama vedra ljetna noć je jako brzo proletjela. Za drugi dan su najavljeni nastupi Seven That Spells, Seine, Igralom, Spiridon i Dogs In Kavala.

- Što reći za kraj hvala svim ljudima, organizatorima i volonterima koji su dali svoj maksimum da se svi osjećamo dobrodošlim kao kod kuće. Svi eventualni mali tehnički propusti ustupaju pred obiljem fantastične pozitivne energije i dobre vibracije koje uistinu krase ovaj «mali-veliki festival» S nestrpljenjem i iskrenom radošću u iščekivanju ponovnog susreta u predivnom Sučuraju.