Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić upozorio je u srijedu kako se stanje u zemlji "drastično" komplikuje, te kako je nužno poduzeti sve raspoložive mjere da bi se spriječilo širenje ratnohuškačke retorike, a naznačio je kako ulogu u svemu tome ima predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik.

"Smatram da se stanje u BiH drastično i značajno komplikuje u sigurnosnom smislu... jer se sve više spominje ratnohuškačka retorika i ratne opcije", izjavio je Mektić na press konferenciji u Sarajevu podsjećajući na učestale izjave o mogućem izbijanju oružanih sukoba u BiH.

HUŠKANJE NA RAT. Kao primjer naveo je ponovljene izjave Dževada Galijaševića, stalnog analitičara Radiotelevizije RS (RTRS), koji više puta iznosi tvrdnje kako bi na proljeće u BiH mogao izbiti rat, ali i istup penzionisanog generala Armije BiH Atifa Dudakovića koji je ranije ovog mjeseca na jednom skupu pozvao mlade Bošnjake da budu spremni...

Podsjetimo, Dudaković je u Luksemburgu na skupu Bošnjaka, posvećenom Srebrenici, pozvao mlade Bošnjake da se naoružaju. Okupljenima je rekao da su Bošnjaci “olako napustili služenje vojnog roka“ i poručio da svaki Bošnjak sa 17 godina mora sebi da kupi ’alfa uniformu‘, čizme, vreću za spavanje i ranac.

“Kao što imamo fizičku kulturu, radnu kulturu, kulturu ishrane, mi moramo razvijati kulturu pamćenja i kulturu odbrane“, doao je Dudaković.

Sa svoje strane, Mektić tvrdi da su sadašnje vlasti u BiH odlučne poduzeti sve mjere koje su nužne kako bi se država zaštitila od takvih napada na njen opstanak.

"Želim poručiti tim likovima da politika rata ovdje neće proći i pozivam sve narode u BiH da takvu retoriku i opciju odbace", dodao je Mektić upozoravajući kako iskustvo nedavnog rata treba biti opomena svima.

Izjavio je kako bi Tužilaštvo BiH moralo hitno reagovati i ispitati one koji pozivaju na rat i sukobe i utvrditi ko stoji iza takvih istupa. "Oni služe određenim političkim interesima s ciljem stvaranja napetosti, straha i nestabilnosti".

Mektić smatra kako ratnohuškačka retorika koja se čuje u programima RTRS nije slučajna, odnosno kako su Galijaševićevi istupi koordinirani i to iz Dodikovog kabineta (posredstvom njegovog savjetnika za medije Pere Simića), pri čemu mu se znakovitim čine Galijaševićevi napadi na premijera Srbije Aleksandra Vučića.

TVRDI DA IMA DOKAZE PROTIV DODIKA. Ministar Mektić tvrdi kako Dodik i njegovi saradnici trenutno pokušavaju potkopati Vučićevu poziciju kako on ne bi bio kandidat za predsjednika Srbije, jer je, kako tvrdi, njihov favorit Vuk Jeremić. "Imam za to dokaze. Neka me tuže, a ja ću ih podastrijeti", izjavio je Mektić, navodeći kako su informacije o tome dostavljene i srpskim vlastima.

Obavještajne službe BiH i Srbije, tvrdi Mektić, dobro sarađuju, što potvrđuje činjenica da su se ovih dana sastali čelnici Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) i srpske BIA, koji su razgovarali o saradnji u suočavanju sa sigurnosnim izazovima.

Komentarišući još jednom uvođenje američkih sankcija Dodiku, naveo je kako predsjedniku RS sada treba postaviti pitanje gdje je kraj sunovratu u kojeg on vodi BiH.

Mektić je pozvao Tužilaštvo BiH da poduzme mjere protiv onih koji zagovaraju i najavljuju ratne sukobe i utvrdi ko stoji iza takvih istupa koji, kako ističe, služe određenim političkim interesima s ciljem izazivanja napetosti, straha i nestabilnosti.

(Doznajemo.com/Hina)