U popodnevnim satima na Bjelašnici se dogodila nesreća u kojoj je teško povrijeđena 9-godišnja djevojčica. Kako je potvrdio dežurni operativni u MUP-u Kantona Sarajevo (KS), djevojčica je zadobila teške povrede glave i tijela. Nakon medicinskog zbrinjavanja, njeno stanje je stabilizovano!

Prema informacijama koje smo dobili od dr. Adema Zalihića, direktora Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, njihove ekipe su danas dobile poziv u pomoć, pa je na Bjelašnicu odmah upućena ekipa sa Ilidže, koja je po lokaciji bila najbliža.

Izvor: Faktor

Dijete je gubilo svijest i imalo je krvarenje iz ušiju, što ukazuje na frakturu baze lobanje!

- Naši tim je preuzeo djevojčicu, odmah je medicinski stabilizovana, a potom je upućena na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu na dalje ukazivanje medicinske pomoći. Djevojčica je nakon medicinskog zbrinjavanja u Klinici za urgentnu medicinu prebačena na Kliniku za neurohirurgiju. Moram kazati da se radi o izuzetno teškim povredama glave. Ono što sam dobio kao nezvaničnu informaciju jeste da se dijete povrijedilo tokom sankanja. Sljepoočna regija je pukla, došlo je do moždanog krvarenja. Prije nekoliko minuta doznao sam da se dijete sprema za operativni zahvat, mora se otvoriti glava, jer se radi o moždanom krvarenju i kontuzijama ostalih dijelova tijela – izjavio je Zalihić.

POVEZANO
GSS BjelašnicaTRAGEDIJA NA BJELAŠNICI DANAS POPODNE: Čovjek preminuo tokom skijanja, napori doktora bezuspješni

Na pitanje zašto na Bjelašnici nema ekipe Hitne pomoći, Zalihić je objasnio kako do sada niko od nadležnih nije tražio njihove usluge.

- Mi to smatramo ozbiljnim propustom. To je gorući problem u Kantonu Sarajevo, jer se pravi cirkus sa kulturno-sportskim dešavanjima, jer ili nema medicinskog osiguranja ili je ono neadekvatno. Prošle godine imali smo smrtni slučaj u Skenderiji na jednom partyju kad se dečko predozirao i niko mu nije mogao pružiti pomoć. Važno je napomenuti da imamo osiguranje fudbalskih utakmica na kojima bude nekoliko hiljada gledalaca. Bio sam lično svjedok prošle godine na utakmici Olimpik – Velež kojoj je prisustvovalo 5.000 ljudi, i koju su osiguravgali ljudi iz RS. Nisu imali dozvolu za rad, jer Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS ne može raditi ni u RS niti u bilo kom drugom kantonu u FBiH. Upoznao sam sve relevantne institucije u Kantonu Sarajevu s ovim problemom, ali se niko nije obazirao. Bojim se da ćemo u budućnosti imati još ovakvih situacija – zaključio je Zalihić.

***

Nakon što se danas na Bjelašnici, tokom sankanja, dogodila nesreća u kojoj je teško povrijeđena jedna djevojčica, oglasili su se iz firme KJP ZOI'84.

- Želimo da napomenemo da KJP ZOI'84 danas nije organizator niti jednog događaja. Također, želimo napomenuti da zimska sezona jos uvijek nije zvanično otvorena. Zvanično otvorenje je najavljeno za 15. decembra 2019. godine i od tog dana KJP ZOI'84 je obavezan da osigura Hitnu medicinsku pomoć, GSS i prisustvo policije – navode i dodaju da su na stazama uredno postavljeni znakovi da je korištenje staza u vidu hodanja i sankanja na vlastitu odgovornost.

- Danas se na Bjelašnici nije naplaćivala nijedna ski usluga, pa čak ni parking. Iskreno nam je žao zbog nesretnog slučaja koji se desio na Bjelašnici. Povrijeđenoj djevojčici želimo brz i uspješan oporavak – zaključeno je.

POVEZANO
Hitna pomoć SarajevoTEŠKA NESREĆA NA EYOFU-u: Doktori se bore za život djevojčice (6), nakon što je pala s tribine