«Problem sa svijećom» ili «zadatak sa svijećom», također poznat i kao «Dunckerov problem sa svijećom» je test kognitivnih sposobnosti, koji mjeri djelovanje tzv. «funkcionalne fiksacije» na sposobnosti osobe koja je podvrgnuta testu da isti i riješi!

Test je osmislio Geštalt psiholog Karl Duncker.

Podsjetimo kako je Geštalt psihologija teorijski pravac u psihologiji nastao prije nekih stotinjak godina, a sama Geštalt psihoterapija je pozitivan i praktičan integrativni terapeutski pristup pomoću kojega se želi pomoći ljudima da se usredotoče na svoje neposredne misli, osjećaje i ponašanje te da bolje razumiju način na koji se odnose prema drugima. Ta povećana svijest može pomoći osobi da pronađe novu perspektivu, vidi veću sliku i počne djelovati na promjene....

Sam Duncker se dugo borio sa depresijom i na kraju je počinio suicid 1940. godine, u dobi od 37.

Ovaj test objavljen je posthumno, 1945. godine, a originalno ga je Duncker predstavio u njegovoj tezi o zadacima vezanim za rješavanje problema na Univerzitetu Clark (Worcester, Massachusetts).

POVEZANO
3 kutije TESTTEST SA 3 KUTIJE: Provjerite da li ste inteligentni i pametni da ovo riješite!

Problem

Test sa svijećama 1

Postavka testa je sljedeća zamišljena situacija: Na stolu imate svijeću, kutiju šibica i kutiju pribadača. Zadatak je da postavite svijeću na drveni zid, ali tako da vosak ne kapa niti na stol niti na pod!

Veliki broj ljudi ne može riješiti problem «iz prve», iako se čini da je začuđujuće jednostavno.

Ovaj test, zapravo pokazuje i doslovno mogućnost razmišljanja «izvan kutije».

Rješenje:

Rješenja su zapravo dva.

Test sa svijećama 1

Moguće je isprazniti kutiju sa pribadačama, a zatim nju upravo tim pribadačama pričvrstiti na drveni zid, a onda u kutiju staviti svijeću.

Isto se može uraditi i sa kutijom šibica.

Test sa svijećama 1