Djevojčica po imenu Džemila poginula je nesretnim slučajem, nakon što su na vrata stana u kojem je živjela pokucali policajci koji su je trebali odvesti u Dom za mlade problematičnog ponašanja!

Slučaj se dogodio u Halleu (Sacshen-Anhalt, Njemačka), a za 15-godišnjakinju, «Bild» piše da je izbjegavala odlaske u školu, a vlasti su naložile njeno smještanje u odgovarajuću socijalnu ustanovu, gdje tinejdžerka očito nije željela ići.

Djemila (15) Halle 0

U četvrtak ujutro, 10 minuta prije 8 sati, dva policajca su pokucala na vrata stana u kojem je djevojčica živjela s majkom Makediom B., 37-godišnjakinjom, i bratom Denisom (19).

Brat se prisjetio da je njegova sestra tog dana sjedila u dnevnom boravku, još je bila u spavaćici, kad je policija pozvonila na vrata. Učenica je onda pobjegla u svoju sobu i popela se kroz prozor na balkon. U međuvremenu, majka je morala otvoriti vrata.

- Policajci su vidjeli moju sestru kako stoji na ogradi balkona. Oni su krenuli prema njoj pokušavajući je uhvatiti, ali se Džemila odjednom uspaničila i skočila – tužan je brat.

Čini se da je ona pokušavala skočiti na komšijski balkon.

Djemila (15) Halle 0

Pad sa šestog sprata pokazao se fatalnim. Tinejdžerka je pala na travnjak ispred stambenog bloka. Službenici su joj pružili prvu pomoć, pozvana je Hitna, koje je Džemilu prevezla u kliniku, ali svi napori medicinskog osoblja pokazali su se bezuspješni i mogla je biti samo proglašena smrt djevojčice.

Njemački mediji pišu da se akcija policijskih službenika pokazala katastrofalnom. I dok familija tuguje za djevojčicom, a dubok je šok za sve koji su uključeni u tragičan događaj u četvrtak… postavlja se pitanje, ko je kriv za smrt 15-godišnjakinje?

Istraga je u toku. Donekle je otežava činjenica da policajci na zadatku nisu nosili kamere na svom tijelu koje snimaju intervencije, jer su ti minijaturni uređaji u Njemačkoj dozvoljeni da se koriste samo na javnim mjestima.

Predstavnica za javnost policije Magdeburškog policijskog odjeljenja Beatrix Mertens nije mogla precizirati, odnosno reći kakvi bi rezultati te istrage mogli biti i eventualna odgovornost policajaca.

S druge strane, shrvani majka i brat Džemile su ogorčeni. «Ne možete raditi to. Izgubila sam zauvijek svoju voljenu kćerku», izjavila je majka Makedia, a brat Denis najavio je pokretanje sudske tužbe protiv odgovornih.

Djemila (15) Halle 0

(Dozmajemo.com)