Jovana Stanković (24) iz Surdulice u Srbiji rodila je u devetom mjesecu mrtvu bebu, navodno jer joj doktor tokom trudnoće nije liječio visok krvni pritisak.

Za ovu tragediju Jovanin nevjenčani suprug Marko Savić optužuje doktora iz Surdulice Sašu Popovića.

- Posljednja tri mjeseca govorio sam doktoru Popoviću da Jovana ima visok pritisak i da joj otiču noge, ali on nije ništa preduzeo. Svaki dan smo mjerili pritisak i imala je 160 sa 100, iako sam znao da to nije dobro za trudnicu, Popović mi je govorio da je to normalno, da je ona trudnica, da je vrućina i da ne bi trebalo da pije kiselu vodu. Do tada smo redovno išli na preglede i uvijek je govorio da je sve u najboljem redu i ja sam vjerovao - prisjeća se Savić.

TVRDILI DA JE SVE DOBRO. Da trudnoća ide dobrim putem, potvrdio im je i izvjesni doktor Paja na pregledu 28. jula.

- On je utvrdio da je beba zrela i zdrava, ali je Jovani ipak dao terapiju za pritisak i začudio se zašto do sada nije prepisana. Sutradan joj je bio zakazan prijem u porodilištu, što nas je posebno obradovalo kada smo čuli da i njen doktor Popović, koji joj vodio trudnoću, treba biti tada u smjeni - navodi Marko i dodaje:

- Pošto su nam rekli da je spremna za porođaj i da je njegov kolega Paja savjetovao da se što prije porodi zbog visokog pritiska, zamolio sam doktora Sašu da joj uradi carski rez, ali je on odgovorio da čekamo kontrakcije.

Savić tvrdi da je popodne urađen pregled i da je sve bilo u redu i sa mamom i sa bebom.

- Međutim, rekli su da moraju da provjere još neke rezultate! Bilo mi je sumnjivo, jer su djelovali kao da su nešto primijetili, ali nam nisu rekli. U osam uveče su opet radili CTG bebe, i kada sam došao da vidim Jovanu, doživio sam šok. Jecajući mi je rekla da je bebi srce prestalo da kuca. Nisam znao šta ću, kuda ću, ali do posljednjeg trenutka sam se nadao da je beba živa - očajan je Savić.

KONTROVERZNE IZJAVE. Jovana je hitno prebačena u KC Niš, gdje su ljekari konstatovali da je smrt bebe nastupila zato što trudnica nije liječena od visokog pritiska.

Marko ističe da je podnio krivičnu prijavu protiv doktora Saše Popovića za nesavjesno liječenje.

- Nažalost, doktor se uopšte nije potresao, još mi je rekao da se ovakve stvari često dešavaju - navodi Savić.

Direktor KC Niš Zoran Radovanović kaže da je Jovana primljena u jako lošem stanju.

- Hitno smo počeli sa pripremama za porođaj. Dobijala je lijekove koji je trebalo da izazovu kontrakcije, ali je ona na njih loše reagovala, tako da je potrajalo. Ipak smo uspjeli da je porodimo prirodnom putem, što je za nju bilo mnogo bolje nego da se radio carski rez - objasnio je Radovanović.

Sa druge strane, doktor Saša Popović kaže da je iznenađen prijavom.

- Ne znam zašto je mene prijavio, ja sam joj dispanzerski vodio trudnoću i nije imala nikakvih problema. Uostalom, njih dvoje su me zvali zbog visokog pritiska i dok sam bio na odmoru. Rekao sam im da je ostave u bolnici, a njih dvoje to nisu uradili, jer valjda bolje znaju od ljekara - tvrdi dr. Popović.

SESTRA TEODORA OGORČENA. Sestra porodilje Jovane Stanković, Teodora, ogorčena je zbog postupka surduličkog ljekara.

- Vjerovala sam mu jer me je porodio tri puta bez ikakvih problema, pa sam željela da vodi trudnoću mojoj sestri, kojoj je ovo prva beba. Iznenađena sam njegovim ponašanjem, a kada sam mu se požalila da je sestri teško i zamolila ga da požuri sa porođajem, on mi je odgovorio da takve kao moja sestra ne bi trebalo ni da ostaju u drugom stanju. Popović je kazao da joj je termin 30. jula, a to je bila subota, i ipak je odlučio da porođaj izvede u ponedjeljak jer se ljekarima očigledno vikendom nije radilo - žali se Jovanina sestra.

SLUČAJ PREMINULE OLIVERE. Da stvar bude gora, trudnoću porodilje Stanković u surduličkom dispanzeru vodio je isti ljekar Saša Popović kao i u slučaju porodilje Olivere Ljubisavljević iz Vladičinog Hana, koja je krajem februara ove godine preminula nakon što se porodila u Surdulici.

Boban Ljubisavljević, suprug preminule Olivere, kaže da je postupak istrage u slučaju smrti njegove žene još uvijek u toku.

- Svu dokumentaciju tužilaštvo je poslalo na vještačenje. Doktor Popović je takođe u dispanzeru vodio trudnoću mojoj ženi.

(Doznajemo.com/Informer)