Riječ je o Alenu Rizvanoviću, porijeklom iz Bosanske Krajine. Rizvanović je rođen 1989. godine, a odrekao se bh. državljanstva, tako da je sada državljanin Austrije. U ovu zemlju došao je kao četverogodišnjak u vrijeme rata u Bosni.

Austrijski mediji javljaju kako je među mrtvim osobama i dijete (4) te mladić i djevojka stari 24 i 28 godina. Prema riječima svjedoka nakon što se suludi vozač zaletio u ljude, izašao je iz automobila i gomilu napao nožem.

Među žrtvama je i Adis Dolić iz Velike Kladuše koji je sa suprugom Adisom živio u Grazu. Njegova supruga je nakon napada u komi. Vjenčali su se prije nekoliko dana.

Otac preminulog Džemal Dolić je u telefonskom razgovoru za N1 kazao da su se Adis i Adisa vraćali iz trgovine gdje su išli kupovati poklone za Adisinu porodicu koja je ubrzo trebala doći u Graz zbog vjenčanja. Oni su se u BiH vjenčali prošle sedmice, a vjenčanje u Grazu je trebalo biti održano 3.7. ove godine.

Inače, Džemal Dolić je rođen u Velikoj Kladuši, a u Graz se preselio početkom 90-ih godina, dok mu se porodica pridružila nakon rata. Adisa Nanić je rođena u Bužimu, gdje se i vjenčala za Adisa Dolića.

Otac preminulog Adisa Dolića je u šoku i nevjerici te je kazao da ne može da vjeruje da se ovo desilo i da su živjeli miran život u Grazu.

Incident se dogodio u pješačkoj zoni u samom centru Graza. Pomahnitali vozač u gomilu se zabio vozeći vrlo brzo, prema izjavama svjedoka išao je oko 100 km/h.

Angažirano je 60 vozila hitne pomoći, koje su žrtve prebacile u bolnicu. U operaciji spašavanja učestvovao je i helikopter.

“Bila sam u apoteci kad sam čula vrištanje. Izašla sam i vidjela ljude kako trče naokolo, vozač je i dalje na trgu divljao u svom automobilu”, ispričala je za Der Standard svjedokinja događaja.

Nesreći je svjedočio i gradonačelnik Graza Siegfried Nagl, koji je prolazio obližnjom cestom na svojoj Vespi kada se pomahnitali vozač autom zabio u ljude na trgu. “Namjerno je skrenuo među pješake, vidio sam kako je udario jednu ženu i srušio je na pod”, ispričao je Nagl za Kleine Zeitung. Gradonačelnik Graca zjavio je da je “ovo najtužniji dan i dan žalosti u Gracu” te se zahvalio svima koji su pomogli na mjestu događaja ali i svim hitnim službama.

Policija je potvrdila da je vozač lišen slobode.

Kleine Zeitung prenosi i informaciju koju je danas policija objavila nakon održane press konferencije da je mladić počinio nesreću zbog problema u porodici. Također, policija je kazala da za vrijeme vožnje nije bio pod dejstvom lijekova ili alkohola te da je bio profesionalni vozač, oženjen i otac dvoje djece.

– Isključujemo bilo kakav vid terorističkog napada, povezanost s ekstrmističkim grupama, a cijela priča nema ni vjersku, ni politčku pozadinu – kazano je na press konferenciji.

(Doznajemo.com/Index.hr)