Tridesetšestogodišnja Kristina C. iz Prijedora poginula je u nedjelju navečer oko 20:30 u sudaru automobila i lokomotive na pružnom prelazu kod Topolika u Prijedoru.

Putnički željeznička kompozicija na relaciji Banjaluka - Prijedor udario je u automobil Opel Astra kojim je ona upravljala.

Prijedor željeznička 28/02/21b

Udarac je bio toliko stravičan da je vozilo praktično potpuno havarisano. Uviđajem je rukovodio dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Prijedor, a na lice mjesta su došli policijski službenici Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja PU Prijedor.

Prijedorčanka je bila sama u vozilu, pošto se, nakon što je prethodno u jedno tamošnje naselje odvezla prijateljicu, vraćala prema gradu, gdje je živjela.

- Iz zasad nepoznatih razloga, "Astra" se našla na pruzi u momentima nailaska voza. Voz je udario u lijevu stranu vozila - stranu gdje je ona sjedila. Nije joj bilo spasa, poginula je na mjestu. Voz se zaustavio nekih 500-600 metara od mjesta udara - ističu sagovornici Nezavisnih novina.

Scene na mjestu nesreće bile su stravične - dijelovi vozila razbacani su na sve strane.

Tijelo stradale žene su iz olupine automobila izvlačili vatrogasci.

Mještani tvrde da je udar bio toliko jak da se čuo širom naselja. Komšija koji je udar čuo istrčao je i prišao da pomogne, ali je djevojka bila već mrtva. Jedan mještanin priča da je i on ranije svjedočio nesreći u kojoj je od udara voza poginuo mladić iz komšiluka.

- Često budu magla i kiša, pa se ništa ne vidi. Također, rasvjeta kod pružnog prijelaza ne radi često. Ne znamo zašto ne stave rampu. Ginuli su pješaci, a i vozači. Jednom su četiri mladića poginula. Njih trojica su vozili mještanina kući u Topolik i svi su poginuli, tada je kiša pljuštala - prisjećaju se mještani, te dodaju da su u jednoj od ranijih nesreća poginula dva rođaka, a obojica su bili mladi.

Ranko Jakovljević, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Orlovača, kojoj pripada i Topolik, izjavio je da ovaj pružni prijelaz jeste obilježen saobraćajnim znakovima, ali nema rampu.

- Tu su do sada, odnosno ranije, bile tri-četiri nezgode, ali u proteklim godinama nije ih bilo - izjavio je Jakovljević, te potvrdio da su mještani prije 15-20 godina tražili da se tu postave rampe, kao i da će sa takvim zahtjevom, kako se očekuje, ići ponovo.

Iz policije su naveli da im je nesreća prijavljena u nedjelju oko 20.35.

Željeznice RS izrazile su žaljenje i uputile najiskrenije saučešće porodici u ovom teškom trenutku i tragediji koja je sve pogodila.

- Mašinovođa je ugledavši automobil koji se nalazi na putnom prelazu davao znakove upozorenja zvučnom signalizacijom i pristupio kočenju, međutim automobil se i pored svih znakova upozorenja nije pomjerio sa putnog prijelaza - ističu iz Željeznica RS.

Dodaju da su na mjesto događaja izašle ekipe Hitne pomoći, policajci, vatrogasna ekipa, tužilac i komisija Željeznica RS za vanredne događaje.

- Obaveznim alko-testiranjem mašinovođe utvrđeno je da nije bilo prisustva alkohola i drugih neželjnih supstanci u organizmu - naveli su iz Željeznica RS.

Željeznice RS apeluju na sve učesnike u saobraćaju da pri prelasku pruge budu maksimalno odgovorni i oprezni, poštuju saobraćajne propise i znakove upozorenja, te sačuvaju svoje i živote drugih učesnika u saobraćaju.