Tridesetdevetogodišnja Dušanka Đurđević iz Banjaluke preminula je iznenada u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske (UKC RS) u Banjaluci, nakon što je carskim rezom rodila zdravo treće dijete, piše Srpskainfo.

Majka dva dječaka i tek rođene djevojčice primljena je prošle sedmice bez bilo kakvih poteškoća, a i sam porođaj protekao je bez problema.

Dan kasnije, u svega par minuta, uslijedila je nezapamćena tragedija.

POVEZANO
ALENA (DAMIR) ĆORIĆ-VEJO 1MLADA MAMA IZ SARAJEVA PREMINULA NAKON POROĐAJA: Iza 32-godišnjakinje ostali sinčić i suprug

Ono što porodicu najviše boli, kako tvrde, bio je odnos odgovornih u UKC, koji nisu detaljnije objašnjavali okolnosti koje su dovele do tragedije, već su porodicu uputili na sud!?

Zvaničan uzrok smrti Đurđevićeve, prema otpusnom pismu, bila je embolija pluća.

S obzirom da im nisu ponuđeni jasni odgovori, ožalošćena porodica čeka nalaz obdukcije koja treba biti obavljena na Klinici za patologiju UKC, nakon čega trebaju donijeti konačnu odluku o eventualnoj tužbi protiv spomenute zdravstvene ustanove.

POVEZANO
Porodilište ilustracija UMRLA PORODILJA: Kada joj je čovjek došao u bolnicu, ZATEKAO JE PREKRIVENU ČARŠAFOM

Članovi familije za spomenuti izvor ističu da ih je posebno uvrijedio odnos odgovornih u UKC.

O eventualnoj tužbi odlučićemo naknadno, ali ono što nas je povrijedilo jeste odnos odgovornih u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske. Nisu nam dali razumno objašnjenje onoga što se dogodilo sa Dušankom, već su nas uputili da dodatne odgovore tražimo putem suda – objasnio je blizak član porodice.

POVEZANO
Majka Tešanj porođaj 07/19aVELIKA TUGA U TEŠNJU: Mlada mama u 35. godini preminula nakon porođaja!

IZ UKC RS, umjesto objašnjenja koje su okolnosti dovele do tragedije, dobili smo odgovor u kojem ističu da ne možemo dobiti tražene informacije, jer su one lične i podliježu privatnosti.

UKC-RS1

Iz otpusnog pisma koje je objavio Srpskainfo navedeno je da je carski rez obavljen 17.08., te je porod protekao bez problema. Komplikacije su nastale dan kasnije, kada je Đurđevićevoj pozlilo, nakon čega je izgubila svijest i preminula.

Odgovor UKC prenosimo u cijelosti:

– U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske svi pacijenti se liječe u skladu sa protokolima koje nalaže medicinska struka. S obzirom na to da se predmetni zahtjev odnosi na lične informacije koje se tiču privatnosti trećeg lica, a koje su višestruko zaštićene zakonskim propisima, te da lične informacije može dobiti samo lice na koje se informacija odnosi ili zakonski zastupnik tog lica ili lice koje je ovlašćeno za pristup takvoj informaciji, uz obavezu dokazivanja identiteta podnosioca zahtjeva, u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 20/01) Univerzitetski klinički centar Republike Srpske nije u mogućnosti da dostavi detaljnije informacije – navodi se u odgovoru.

POVEZANO
Lazar Milić, suprug Tamare Milić DZIspovijest muža porodilje koja je umrla od sepse: "GOVORILI SU MI U BOLNICI DA JE SVE NORMALNO"