Petogodišnji dječak preminuo je, pretpostavlja se od trovanja salmonelom. Ujutro su ga pronašli mrtvog u krevetu.

Sestre i roditelji preminulog dječaka su u bolnici u Zagrebu, a zdravstveno stanje im je stabilno. Familija se zarazila salmonelom iz jaja kupljenih u trgovačkom lancu u Samoboru. Ujutro su mališana pronašli mrtvog u krevetu, prepričali su tragediju u Bregani novinarima zagrebačkog Jutarnjeg lista susjedi familije, čiji je najmlađi sin umro u noći s ponedjeljka na utorak.

Sumnja se da je umro od trovanja salmonelom iz jaja. Otrovali su se i roditelji te dvije sestre. Hitna medicinska pomoć prevezla ih je u Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu. Petogodišnjaku doktori nisu mogli pomoći. Pokušavali su ga oživjeti, no bilo je prekasno.

U bolnici su potvrdili da su djevojčice otrovane salmonelom, a za roditelje u nedjelju još nisu dobili nalaze. I njihovo je stanje bilo dosta teško, no sad su stabilno i više im životi nisu ugroženi.

Identitet preminulog dječaka potvrdila nam je u nedjelju policija, ali ne i uzrok smrti jer još nisu dobili nalaze obdukcije.

Ministar zdravlja Hrvatske Dario Nakić Jutarnjem je potvrdio da su preostali članovi familije u bolnici te da su u njihovoj kući bili sanitarni inspektori te uzeli briseve i uzorke hrane iz frižidera. O tome je li doista bila riječ o salmoneli nije želio govoriti jer nije dobio rezultate analize uzoraka. No, Jutarnji piše da su iz Zavoda za javno zdravstvo u subotu potvrdili kako su u jajima uzetim iz hladnjaka u kući pronašli salmonelu.

Sporna jaja su kupljena u prodavnici trgovačkog lanca u Samoboru, a navodno su uvezena iz Poljske. Zbog toga je još ljudi moglo imati problema s tom bakterijom. Ako ih je i bilo, očigledno nisu bili tako izraženi.

Inače, salmonela je opasna na temperaturama između četiri i 60°C, a temeljitom termičkom obradom opasnost od oboljenja se prevenira.

No, navodno se opet javlja nakon nekoliko sati ako se pečene ili kuhane namirnice odmah ne pojedu nego ostave da stoje na uobičajenim temperaturama, pa čak i u frižideru koji nije namješten da jače hladi.

Jutarnji piše kako se u Hrvatskoj godišnje zabilježi između 20 i 25 epidemija salmoneloze, a u prosjeku oboli oko 3.500 ljudi. Jedno od većih trovanja koje se pripisuje salmoneli ove je godine bilo krajem maja u Vinkovcima i to na svadbi. Tad se piletinom otrovalo više od 40 ljudi. A posljednjih dana osmog mjeseca salmonelu su otkrili u sjemenkama sezama uvezenim iz Ugande koje su povučene iz prodaje.     

SIMPTOMI. Povišena temperatura, grčevi u trbuhu i proljev javljaju se 12 sati nakon zaraze salmonelom. Bolest je iscrpljujuća za starije ljude i djecu te sve s oslabljenim organizmom. Zaraza se može proširiti u druge dijelove tijela, pa i izazvati smrt ako se ne počne na vrijeme liječiti antibioticima. Salmonela prijeti iz namirnica koje nisu dovoljno termički obrađene.