U eksploziji koja se dogodila u poslijepodnevnim satima u postrojenju hidrocentrale u Kostelima kod Bihaća poginule su tri osobe, a jedne je povrijeđena, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) Adnan Beganović, inspektor Sektora kriminalističke policije Uprave policije Unsko-sanskog kantona (USK).

Prijavu su, kako je naveo, zaprimili u 13.30 sati od strane zaštitara.

- Došlo je do eksplozije unutar postrojenja gdje su radnici radili na remontu i čišćenju turbine. Nešto je puklo i on nije mogao prići radnicima - izjavio je Beganović. Najvjerovatnije je u pitanju curenje plina.

Na teren su upućene ekipe koje su uspjele doći do jednog radnika, koji je davao znakove života. Hospitaliziran je u Kantonalnoj bolnici Dr. Irfan Ljubijankić u Bihaću.

- Trenutno ne znamo o kojim povredama se radi. U vodi koja je bila u prostoru došli smo do tri beživotna tijela. Nažalost, nije im bilo pomoći. Riječ je o radnicima - dodao je Beganović.

Kako je javila Fena u međuvremenu, tri uposlenika JP Elektroprivreda BiH koji obavljaju poslove održavanja u Hidroelektrani  "Una Kostela" (područje Grada Bihaća), smrtno su stradala u nesreći koja se dogodila prilikom čišćenja drenažnog sistema Hidroelektrane. 

Četiri uposlenika su povrijeđena i hospitalizirana u Kantonalnoj bolnici "Dr.Irfan Ljubijankić" u Bihaću.  

Uzroci nesreće trebali bi biti poznati po okončanju uviđaja i  istrage. Uviđaj na mjestu nesreće izvršio je  postupajući tužilac Tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

Stradali uposlenici obavljali su radne zadatke u okviru redovnog godišnjeg održavanja, navedeno je iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine. 

U toku je istraga ove tragične nesreće.