Autobus koji je prevozio srednjoškolce iz BiH sudario se u petak ujutro u 05.38 sati s kamionom u Italiji, prilikom čega je poginuo jedan od vozača autobusa, dok su 21 dijete i dva prosvjetna radnika i jedan turistički vodič lakše povrijeđeno. Do sudara je došlo u okolini Brescie.

Jedan od vozača autobusa je poginuo na mjestu nesreće. U pitanju je  Ivan Ćelan (52) iz Kiseljaka. On je u trenutku nesreće spavao namjestu suvozača. Italijanski mediji javljaju da se sudar dogodio na autoputu A21 koji povezuje Torino i Bresciu, a koji je zbog uviđaja bio zatvoren za saobraćaj oko četiri sata. Uzroci su zasad nepoznati, no nagađa se da je možda vozač autobusa zaspao i udario u teretno vozilo koje se kretalo ispred njega.

Globtour nesreća Italija 14/09/18 1

Svi povrijeđeni su prvo prevezeni u najbližu bolnicu.

Riječ je o srednjoškolcima iz Istočnog Sarajeva koji su se vraćali s ekskurzije u Španiji. U autobusu se u trenutku nesreće nalazilo 36 djece.

Globtour nesreća Italija 14/09/18 1

UČENICI IZ BiH DOBRO. Učenici Srednje škole Istočna Ilidža čiji autobus je jutros imao nesreću u Italiji, usljed koje je poginuo vozač su dobro. Ovo je "Nezavisnim novinama" potvrdila Branka Kovačević, direktorica ove škole.

- Djeca su dobro, to je najvažnije. Upravo  ću ih vidjeti, moraju  svi u bolnicu, procedura je takva, uplašeni su, normalno. Vidjećemo ima li lakših povreda slučajno, znaćemo nakon pregleda, izjavila je Kovačević.

Na upit da li  su o svemu obavješteni roditelji, Kovačevićeva je potvrdila da jesu, da je Uprava škole razgovarala s roditeljima i da su na vezi, te da su obavješteni da su djeca dobro.

Isto je potvrdila i Jasmina Martinčević, iz Generalnog Konzulata BiH u Milanu:

- Svi su zbrinuti i odlično se osjećaju, sad se planira njihovo daljnje putovanje, odnosno dolazak u BiH. Poslan je drugi autobus po njih. Oni se dobro osjećaju, a ja moram naglasiti kako je stanovništvo ovog mjesta položilo sve ispite, zaista su svi bili divni i našoj djeci pružili svu moguću pomoć - istakala je.

Globtour nesreća Italija 14/09/18 1

Globtour nesreća Italija 14/09/18 1

Video sa mjesta nesreće možete pogledati na OVOM LINKU

Globtour nesreća Italija 14/09/18 1

Globtour nesreća Italija 14/09/18 1

Globtour nesreća Italija 14/09/18 1