Učenik Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu tragično je u ponedjeljak preminuo u 17. godini nakon korištenja proteina poslije treninga u teretani.

Prava drama odvijala se u sarajevskom naselju Dobrinja u kojoj je mladić živio s roditeljima. Maloljetnik koji je imao astmu, nakon upotrebe proteina, dobio je alergijski napad i umro usljed gušenja. Tim Hitne pomoći pokušao ga je reanimirati, ali tinejdžeru nije bilo pomoći.

Mladić, kojeg su svi poznavali na Dobrinji po izradi izuzetnih murala, sestrić je Aide Korman, poznate sarajevske dizajnerke, koja je potvrdila da je bio alergičan na mlijeko, piše Avaz.ba.

Sarajevo Hitna pomoć

– Protein mu je dao drug, on nije pročitao upustvo i nije znao da je amonokiselina na bazi mlijeka. Čitava grupa tih dječaka zajedno je išla u teretanu, tamo su kupovali, nisu se valjda dovoljno dobro informisali i poslije vježbanja su to popili. Njemu je protein, pošto je na bazi mlijeka, odmah uzrokovao napad astme i gušenje – izjavila je Korman.

Dodaje, da je njen sestrić preksinoć nakon teretane stigao kući, te da mu je sestra Indira koja ga je dočekala, vidjevši da je dobio napad, dala "ventolin" koji koristi za astmu.

IZGUBIO SVIJEST.– "Ventolin" mu nije pomogao i onda su krenuli prema Hitnoj. Dok su ljekari došli, on je već pao u haustoru i izgubio svijest. Ljudi iz Hitne su sat i po pokušavali da ga ožive – kroz suze se prisjetila Korman.

Dodala je da je njen sestrić bio dječak koji je imao zdravstvenih problem, ali da zbog proteina mogu stradati i odrasli muškarci kojima otkaže srce.

– Postoje opasnosti od korištenja proteina. Treba upozoriti ljude na sve te suplemente koji se koriste u teretanama – upozorava sagovornica spomenutog lista.

OBAVLJEN UVIĐAJ. Kako je riječ o maloljetniku, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) obavili su uviđaj, a na lice mjesta izašao je i vještak sudske medicine dr. Hamza Žujo, piše Avaz.ba. Obavljen je vanjski pregled tijela.