Građani Visokog su s nevjericom i tugom primili vijest da je u nedjelju putnički voz Talgo, koji saobraća na relaciji Sarajevo – Doboj, usmrtio njihovu 14-godišnju sugrađanku O.Š., učenicu osmog razreda Osnovne škole "Mehmedalija Mak Dizdar" u Dobrinju kod Visokog (BiH).

Istražitelji Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUP ZDK) utvrđuju okolnosti pod kojima je djevojčica nastradala. U međuvremenu su se pojavile špekulacije da se radi o samoubistvu, ali zvanične potvrde o tome još nema.

Njeni drugovi iz razreda tvrde da se O.Š. već jednom pokušala ubiti. 

KAO UKOPANA. Prema dostupnim informacijama, tog dana u 11.20 sati na 14-godišnjakinju je naletio putnički voz Talgo, broj 712, na relaciji Sarajevo - Doboj. Mašinovođa A.M. iz Ilijaša davao je znak sirene, ali je djevojčica ostala na pruzi kao ukopana i, usljed velike brzine, on nije mogao zaustaviti kompoziciju.

Ova dionica pruge dosta je vidljiva, jer se radi o pravcu prema mjestu Čatići.

Saobraćaj je na ovoj dionioci pruge uspostavljen nakon tri i po sata, nakon što se uviđaj završio, a sve pod nadzorom dežurnog tužioca Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona. Mjesto nesreće osiguravali su pripadnici Policijske stanice Kakanj.

ŠOKIRANI PUTNICI. Putnici iz voza ispričali su novinarima da su još u šoku nakon drame koja im se odigrala pred očima.

- Oko pola 12, tačnije pet minuta vožnje od Kaknja, voz je naglo zakočio. Svi smo se sledili i pomislili na najgore, što se, nažalost, obistinilo. Ubrzo je nakon toga stigao kondukter i obavijestio nas je da je voz udario djevojčicu. No, nisu znali je li skočila pod voz ili je bio nesretan slučaj. Još sam u šoku, a veliko razočarenje je što su policiji trebala skoro dva sata da dođe na mjesto događaja - izjavio je putnik Dinko Starčević.

U mjestu Buzić Mahala, gdje živi ožalošćena porodica, komšije su imale samo riječi hvale za stradalu djevojčicu.   

- Uvijek je bila vesela, nasmijana i spremna da sve oko sebe oraspoloži. Ovo je ogroman gubitak za sve nas koji smo je poznavali, za sve njene drugarice i drugove, kojih je, zahvaljujući svojim divnim osobinama, imala veoma mnogo - izjavila je jedna od drugarica nastradale. 

OPTOŠTAJNE PORUKE NA FACEBOOKU. Nakon vijesti o tragediji, na profilu stradale djevojčice na Facebooku oproštajne poruke samo su se nizale. 

- Gledam i ne mogu da vjerujem, da li je moguće da si nas napustila? Previše si mlada da odeš na drugi svijet, previše... Falit ćeš nam puno, bila si dobra prema svima, ne kaže se džaba, Bog uzima prvo one najbolje. Da ti dragi Allah podari lijepi dženet, a porodici sabur.  Zauvijek ćeš ostati u našim srcima, nikada te nećemo zaboraviti, volimo te puno - poruke su prijatelja stradale učenice.

Podsjetimo, putnički Talgo voz je prekjuče oko 11. 20 časova udario 14-godišnju djevojčicu, koja je stradala na licu mjesta.

U željezničkoj nesreći koja se dogodila u mjestu Poljice, općina Kakanj (BiH), smrtno je stradala maloljetnica.

Kako je potvrđeno u Operativnom centru MUP-a ZDK-a, putnički talgo voz je juče oko 11.20 časova udario djevojčicu O.Š. (14), koja je stradala na licu mjesta.

Uviđaj su obavili pripadnici MUP-a ZDK, pod nadzorom dežurnog tužioca.

(Doznajemo.com/Avaz.ba)