«Libertas» iz Sarajeva je u ponedjeljak, 25.02.2019. godine, u klubu «SSH» u Sarajevu – u okviru projekta «KULTURA U SUSJEDSTVU», čiji je pokrovitelj Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti – organizirala tribinu i mini izložbu «LULE I LEPTIR MAŠNE DŽENTLMENA SARAJEVA».

O lulama i leptir-mašnama, kao ukrasnim detaljima, modnim dodacima i statusnim simbolima pretežno muške populacije, njihovom značenju u modnoj kulturi muškaraca sa stilom i ukusom, te tradiciji sarajevskih džentlmena  govorili su autor knjige «Leptir-mašna» Radoslav Rašo Marjanović i kolekcionar lula Anto Vrankić. U okviru programa upriličena je mini izložba lula te muških i ženskih leptir mašni.

Lule SSH Libertas 1

Radoslav Rašo Marjanović je ujedno i najbolji promotor stila «leptir-mašna», jer svaki dan nosi novu leptir mašnu, a sam sebe je obučio prepravljati postojeće zanimljive kravate u leptir-mašne, a potom i kreirati nove modele – uglavnom živopisnog dizajna. U njegovoj knjizi su prikupljene anegdote, činjenice i priče o leptir mašnama i onima koji su ih nosili.

«Mnogobrojne ličnosti iz domaćeg i međunarodnog javnog života bile su vjerne ovom odjevnom predmetu te su doprinijele njegovoj promociji i etabliranju kao otmjenog, svečanog ukrasa za posebne prilike i profesionalne događaje», izjavio je Radoslav Rašo Marjanović. Također, u svojoj knjizi on objašnjava strastvenost i karakter njenih nositelja i njeno širenje na žensku populaciju ulaskom u tzv. uniseks odjevna vremena.

Anto Vrankić, koji je prvu lulu pripalio 1958. godine, govorio je o estetskoj dimenziji lule kao modnog detalja džentlmena, te je istaknuo da je pušenje lule zapravo ritual koji traži smirenost i vrijeme. U njegovoj kolekciji lula, nalazi se i lula Stjepana Kljujića, Mersada Berbera, fra Marka Oršolića, Mustafe Avdagića, prof. dr. sci. Armina Škrbe (koji osvaja prva mjesta u pušenju lule), Ognjena Levija itd.

S obzirom da su, osim leptir mašni i lula, lijepa riječ i sklonost poeziji karakteristični za prave džentlmene, stihove Sergeja Jesenjina kazivali su pjesnici Ivana Krstanović i Izet Mujezin, koji je također predstavio i vlastitu poeziju. U muzičkom dijelu programa nastupili su prof. dr. Besim Spahić i profesor gitare Enes Ibričević.

Manifestaciji su prisustvovali Stjepan Kljuić, profesorica Milica Kajević, dr. sc. Marijo Pejić, Zora Legat, Sabahudin Dino Handžar i mnogi drugi.

Lule SSH Libertas 1

(Doznajemo.com)