U Općinskom sudu u Sarajevu završeno je ročište povodom prijedloga pritvora koji je Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu zatražilo za Kemala Trnčića, koji je uhapšen nakon pucnjave u ilidžanskom naselju Otes, a nakon koje je zatečen mrtav njegov komšija Mermin Kovačević, zvani Braco.

Tužilaštvo Trnčića (zasad) tereti za izazivanje opće opasnosti, odnosno, kako je navedeno u prijedlogu za pritvor, da je u dvorištu porodične kuće u ulici Sastavci, dok je bio u društvu sa tragično stradalim Merminom, iz automatske puške ispalio više hitaca u zrak.

Kemal Trnčić sud 07/01/19

Nedugo nakon toga, u hodniku njegove porodične kuće pronađeno je tijelo njegovog komšije Mermina, a istraga tek treba da utvrdi na koji način je stradao, odnosno da li je riječ o samoubistvu, kako su ustvrdili Trnčić i njegova nevjenčana supruga Amela Muhović, ili je Kovačević ipak bio žrtva zločina.

Iz šturog izlaganja kantonalnog tužioca Mirze Mutevelića moglo se zaključiti da su supružnici istražiteljima koji su nakon prijave pronalaska tijela izašli na mjesto događaja, kazali kako je Kovačević sam digao ruku na sebe.

Kemal Trnčić sud 07/01/19

Mermin Kovačević zvani Braco

Trnčić je danas u sudnici tvrdio da su on i njegov stradali komšija "bili nerazdvojni, kao dva brata" i da on "nije bježao, jer nizašta nije ni kriv".

- Ja sam trčao da obavijestim ljude da se čovjek ubio. Odmah sam otrčao preko puta do njegove snahe i rekao joj da pozove policiju, ali ona je također gluha. Onda sam tražio njegovu unuku koja čuje da zove policiju. Nisam bježao, od istine se ne može pobjeći - izjavio je Trnčić.

Kemal Trnčić sud 07/01/19

Tužilaštvo je za njega pritvor zatražilo zbog bojazni da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, utjecajem na svjedoke (posebno na njegovu nevjenčanu suprugu, koja je nakon saslušanja u policiji puštena na slobodu) i prikrivanjem dokaza, kao i opasnosti od bjekstva, budući da je državljanin Srbije, koji nema lične dokumente Bosne i Hercegovine, niti stalno prijavljen boravak u BiH, niti stalno zaposlenje.

Dženan Zagorac, Trnčićev branilac koji mu je dodijeljen po službenoj dužnosti, usprotivio se prijedlogu tužioca, kazavši kako iz izjave njegove nevjenčane supruge proizilazi da ona nije očevidac događaja, već da je čula pucnje.

Također je naveo da iz iskaza svjedoka proizilazi da njegov branjenik nije osoba koja je potencirala upotrebu vatrenog oružja, već naprotiv da je odgovarao tragično stradalog komšiju od upotrebe vatrenog oružja.

On nije ni bježao nakon događaja,već je potencirao da se zove policija nakon što je nađeno tijelo tragično stradalog Kovačevića - naveo je Zagorac.

OBDUKCIJA. Danas je, podsjećamo, u prosekturi Bare, po nalogu Tužilaštva obavljena obdukcija tijela koja bi, uz nalaze drugih vještačenja, trebala dati odgovor na pitanje kako je tačno stradao Kovačević.

POVEZANO
Otes pucnjava 06/01/19aPOZNATO KO JE SMRTNO STRADAO U PUCNJAVI U OTESU: U pitanju je Braco, autolimar

(Doznajemo.com/Faktor)