Predsjednik SAD Donald Trump večeras je održao svoj prvi govor o stanju nacije (State of the Union) u Kongresu pred milionima koji su gledali putem televizije i live streama na društvenim mrežama.

Kao što se i očekivalo, Trumpov govor od oko 80 minuta obuhvatio je pregled imigracione politike ove administracije, snažan ekonomski rast u protekloj godini i strategiju "Amerika na prvom mjestu" u globalnoj trgovini i međunarodnim odnosima, potrebu za obnovu infrastrukture i želju da žestoko podijeljeni kongres nadje zajednički jezik.

PRVA DAMA STIGLA ODVOJENO. Međutim, i ovo je bila potvrda ne baš najboljih odnosa između njega i supruge slovenskog porijekla Melanie.

Naime, prva dama je stigla odvojeno od predsjednika, a par nije viđen zajedno u javnosti još od Nove godine, nakon sto je Melanija otkazala put u Davos.

Melanijin izbor odjeće takođe je izazvao diskusiju na društvenim mrežama. Večeras je nosil krem odijelo, iste boje koju su mnogi demokratski predstavnici nosili prošle godine (uključujući i Hillary Clinton) kao znak protesta Trumpovom ponašanju prema ženama. Ovaj izbor je takođe u snažnom kontrastu s crnom bojom koji su mnogi nosili u prilog #MeToo pokreta.

Trump State of Union jan 2018

OTVARANJE GUANTANAMA. Trump je najavio izvršni nalog da zatvor u Guantanamu Bay ostavi otvorenim, preokrenuvši prethodni izvršni nalog bivšeg predsjednika Baracka Obame. Trump je takođe ponovio odluku njegove administracije da prepozna Jeruzalem kao glavni grad Izraela.

Kada je govorio o glasanju UN-a protiv odluke SAD za premještanje ambasade u Izraelu, a pogotovo onima koji su se suprotstavili ovoj odluci, Trump je zatražio od Kongresa da samo šalje američku pomoć "prijateljima Amerike, a ne neprijateljima".

- Večeras pružam otvorenu ruku za rad s članovima obje stranke kako bi pomogli našim građanima svih boja, pozadine, vjere i vjeroispovijesti. Stanje naše nacije je snažnam jer su naši ljudi snažni, izjavio je prije nego što je pohvalio ekonomiju, ističući rast plata i najnižu stopu nezaposlenosti u posljednjih 45 godina.

Trump tvrdi da je ovo je novi američki trenutak i da nikada nije bilo bolje vrijeme za živjeti američki san.

- Zajedno možemo sve postići. Vremena ekonomske predaje su završena. Završili smo rat protiv domaće energije, protiv prekrasnog čistog uglja i sad smo ponosni izvoznici energije svijetu, poručio je.

Trump je izložio imigracionu strategiju kako bi "stavio Ameriku na prvo mjesto".

"Amerikanci su isto sanjari", rekao je, aludirajući na takozvane "dreamers"- mlade koji su ilegalno došli u Ameriku. Strategija obuhvata predsjednikove zahtjeve koji uključuju put do državljanstva za ove "sanjare", kraj lutrije za zelene karte, te izgradnju "imigrantske zakone temeljene na zaslugama" koji će "konačno dovesti naš imigracijski sistem u 21. vijek".

ODGOVOR KENNEDYJA. Tradicionalno, član opozicije daje "odgovor" predsjedniku, a ove je godine taj zadatak dobio član Kongresa Joe Kennedy iz Massachusettsa. Kao unuk Robert F. Kennedyja, on se smatra novom politickom zvijezdom demokratske partije i mnogi ga smatraju budućim predsjedničkim kandidatom.

- Najjača i najbogatija nacija na svijetu ne bi trebala ostaviti nikoga na cijedilu, poručio je Kennedy prije kratkog obraćanja Sanjarima na španskom jeziku, te dodao da smo "svi dostojni, svi smo jednaki i svi smo važni u očima našeg zakona, Boga i vlade. To je američko obećanje".

Trump State of Union jan 2018

"Odgovor" je posljednjih godina dobio lošu reputaciju – vremenski je ograničen i ne gleda ga veliki dio publike. Prvi službeni odgovor na poruku predsjednika države u Uniji bio je 1966. godine, nakon što je predsjednik Lyndon Johnson održao govor u Kongresu.

Međutim, Kennedy ne bi trebao ostati sam u svojim primjedbama. Više kritičara administracije Trumpa namjerava dati svoje izjave.