Mališan Emran Hamza (2), porijeklom iz Srbije, poginuo je u nedjelju na Novogodišnjem sajmu u Luksemburgu, kada se ledena skulptura od 700 kilograma obrušila na njega!

Kako objašnjava gospodin Asmir Alijević, brat majke dječaka, on je sa sestrićem i njegovim ocem Ragbetom Hamzom tog dana otišao na sajam kako bi uživali u lijepom danu i kako bi mališan osjetio prazničnu atmosferu...

– Na vašaru se nalazila postavka ledenih skulptura – kućica, fotelja i Deda Mraz. Emran je razgledao figure i fotografisali smo ga. Posljednja slika mu je na ledenoj fotelji – s kendlom u grlu navodi Alijević.

Emran Hamza (2) nesreća Luksemburg 1

Nakon što se dječak fotografisao na fotelji, desila se tragedija.

– Stajao je sa ocem pored te kućice, dok sam ja bio udaljen od njih nekoliko koraka, stajao sam na klizalištu. Moj zet je Emrana sve vrijeme držao za ruku – prisjeća se i nastavlja:

– Gornji dio kućice bio je deblji i ona je odjednom pukla i počela da se ruši. Pružio sam ruku da je zadržim, kao i moj zet, ali se led, nažalost, već sručio na dijete – tužan je Alijević.

POVEZANO
Hitna TRAGEDIJAČETVEROGODIŠNJI dječak I.B. poginuo nakon što je na njega pala metalna kapija

OTAC je uspio da izvuče sina ispod gomile leda.

– Išla mu krv na usta i preminuo je – nastavlja Alijević i ističe da je u momentu pada skulpture u blizini bilo još nekoliko djece.

– Emranov stariji brat je takođe bio tu, kao i druga djeca, koja su se igrala. Tog dana je bilo toplo, temperatura je bila u plusu, a reflektori upereni u led. Pretpostavljam da je zbog toga došlo do topljenja i da se kućica zato srušila. To što nas je zadesilo viša je sila, Bog je odabrao da se baš Emran nađe u tom trenutku na tom mjestu. Mi bismo voljeli da se ovo ne dogodi nikome drugom, nijednom djetetu, kao i da se obrati pažnja kada se prave skulpture, da se to ne radi nestručno – zaključuje i napominje da je ukupna težina svih skulptura dvije tone.

FAMILIJE Hamza i Alijević goranskog su porijekla, ali je on, kao i dječakova majka, odrastao u Zemunu.

Asmir Alijević navodi da su ih pogodila nagađanja u luksemburškim medijima da je dječak gurnuo skulpturu: "Dijete od dvije godine i deset mjeseci nije moglo da gurne kućicu od 700 kila! Skulptura je kapala sve vrijeme i vjerovatno nije bila adekvatno održavana pošto je bilo osam stepeni iznad nule!"

POVEZANO
Kapija stradalo dijete Srbija 07/18 0NEZAPAMĆENA TRAGEDIJA U SRBIJI: Kapija teška 200 kilograma ubila im sina jedinca (4)