U prepunom amfiteatru OŠ «Miloš Crnjanski» u Subotici, u znak sjećanja na malog Aleksu Dimitrova, učenika trećeg razreda koji je tragično nastradao na Divčibarama, održan je komemorativni skup.

Najtužnijem skupu ikada održanom u ovoj školi prisustvovala je dječakova porodica, roditelji i drugi najbliži, prosvjetni radnici i zaposleni u školi, učenici i njihovi roditelji i drugi građani. Potresni oproštajni govor održao je direktor škole Miloš Vukadin. On je naveo da je u istoj prostoriji u kojoj se oproštaju od Alekse i on ranije učestvovao u priredbama i sve je bilo uvijek radosno, a sada se u toj istoj sali uz bol i suze opraštaju od njega.

Ni odrasli, ni djeca nisu mogli da zadrže suze, a Aleksina učiteljica je podsjetila da je bio posebno dijete, da se izdvajao od druge djece i da je imala specifičan i lijep odnos s njim.

- Šalio se da moram da ih častim sladoledom jer su svi dobili petice. Na to me je čak i podsjetio. Imam grižu savjesti, iako će svako reći da nisam ništa kriva. Bila sam sa njim do posljednjeg trenutka. Ispisala sam mu ocjene - prisjetila se kroz suze vidno potresena učiteljica, i uručila Aleksinoj majci Marini dječakovu đačku knjižicu.

Subotica stradali dječak 15/06/18a

Mjesto nesreće

Direktor Miloš Vukadin je pozvao prisutne da se obrate ukoliko žele i jedna žena je poručila svim roditeljima da «bez obzira kakvo je neko dijete, dobro ili nemirno, da ga samo vole i čuvaju».

- Nikada i ni za šta ih nemojte osuđivati. To su sve samo djeca. Kada porastu i postanu ljudi, biće prilike da se pokažu kakvi su, a do tada, dok su djeca, samo ih čuvajte - rekla je.

Stradali dječak je zajedno sa drugarima iz razreda i još dva odjeljenja bio na petodnevnoj rekreativnoj nastavi na Divčibarama. Na dan nesreće trebalo je da učenici krenu kući, ali su se uputili u šetnju. Dok su prelazili put na kolonu djece naletio je Vladimir V. (43) iz Beograda. Učitelj na kraju kolone je uočio vozilo i mahao je vozaču da stane, ali on nije reagovao. Dječak je preminuo na licu mjesta, dok su dvije djevojčice zadobile povrede koje su im sanirane u valjevskoj bolnici.

Aleksini drugari pri dolasku kući u utorak nisu znali da je njihov drugar podlegao povredama, a prema nezvaničnim informacijama, roditeljima ostalih đaka koji pohađaju treći razred je rečeno da svako strašnu vest saopšti svom djetetu kod kuće.

Subotica stradali dječak 15/06/18a

Juče popodne, više od hiljadu ljudi ispratilo je Aleksu. On je sahranjen na subotičkom Pravoslavnom groblju kod Dudove šume. Uz bijeli kovčeg, koji je bio otvoren, bili su njegovi roditelji, Vladimir i Marina, polusestra, bake i deke i rodbina. Uz neutješnu Aleksinu porodicu stajao je veliki broj poznanika, prijatelja i građana.

Nemoćnu tišinu i sveštenikove riječi prekidali su jecaji, a majčini krici parali su nebo nad Suboticom. Kada je kolona krenula ka grobnom mjestu saobraćaj u Grabovačkoj ulici je zaustavljen u oba pravca, a mnogi koji su došli da isprate Aleksu nisu imali snage da to učine do kraja.

VOZAČU «TOJOTE» NIJE ODREĐEN PRITVOR. Vladimiru V. (43) iz Beograda, koji je na Divčibarama u utorak svojom «tojotom» usmrtio dječaka Aleksu D. (10) iz Subotice, nije određen pritvor, kako je to tražilo tužilaštvo, već mu je izrečena mjera zabrane napuštanja prebivališta.

U svojoj odbrani, on je ponovio tvrdnje dane policiji odmah nakon užasne saobraćajne nesreće, «da su mu kočnice na automobilu otkazale», juče je dodao i to da mu je volan u kritičnom trenutku bio «tvrd», zbog čega nije uspio da skrene i izbjegne kolonu učenika OŠ «Miloš Crnjanski» iz Subotice koja je prelazila ulicu u blizini hotela «Pepa».

Međutim, naloženi vanredni tehnički pregled njegovog automobila pokazao je da su u trenutku nesreće na «tojoti» bili ispravni i kočnice i sistem za upravljanje.

Dalja istraga treba da pokaže da li je Vladimir uletio jer je u kritičnom trenutku koristio mobilni telefon ili se možda okrenuo prema svom maloljetnom djetetu, koje je vozio na zadnjem sjedištu. Osnovno tužilaštvo predložilo je da vozaču bude određen pritvor, ali sud to nije usvojio, već je osumnjičenom izrekao mjeru zabrane napuštanja prebivališta.