Tridesetsedmogodišnji Selvedin Omerović iz naselja Kraljevac (Visoko, BiH), koji je jučer nastradao na takozvanom divljem kopu u krugu ilijaške Željezare, kada se na njega obrušila veća količina zemlje i drugog materijala, preminuo je usljed teških povreda glave koje je zadobio u toj nesreći.

Ovu informaciju za Faktor je potvrdio vještak sudske medicine dr. Nermin Sarajlić, koji je po nalogu sarajevskog Tužilaštva obavio vanjski pregled tijela nastradalog Omerovića, dok potrebe za obdukcijom, kako je naveo, nije bilo.

Do nesreće je došlo jučer nešto poslije 10 sati, na kopu na obali Misoče, nedaleko od ušća u rijeku Bosnu, na mjestu gdje su i ranije bilježene nesreće sa smrtnim ishodom. Jednu takvu nesreću nastradali Omerović već je preživio, kada je prije četiri godine zadobio teške povrede kičme, tačnije prelome 14. i 15. pršljena. Tada je 27-godišnji Adnan Seferović u toj nesreći izgubio život.

Iako je iskopavanje jalovine zabranjeno, mnogi i dalje rizikuju živote i bave se ovim opasnim zanimanjem, jer im je to jedini izvor prihoda.

Kako je ispričao amidža nastradalog Selvedina Nasir Omerović, iako je prije četiri godine teško povrijeđen, nakon što se djelimično oporavio od tadašnjih povreda, ni Selvedin nije imao previše izbora, pa se ponovo povremeno bavio iskopavanjem jalovine, kako bi prehranio troje djece u dobi od 11, devet i sedam godina, te suprugu i majku koja živi s njima.

- Nije imao stalno zaposlenje, žena mu također ne radi, a treba prehaniti djecu. Jedno vrijeme je radio nešto privatno, ali je opet bio prinuđen otići na taj posao - objasnio je Nasir.

Nesreća je prijavljena jučer u 10.25 sati, nakon čega su na mjesto nesreće izašli pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo i ekipa Hitne pomoći. Iz MUP-a Kantona Sarajevo jutros je potvrđeno da su uviđaj na mjestu nesreće obavili dežurni kantonalni tužilac i pripadnici policije, te da je u toku istraga svih okolnosti koje su do nje dovele.

- Prilikom iskopa sekundarnih sirovina, na preminulog se obrušila veća količina zemlje. Tijelo je izvučeno, ali pomoći nije bilo - naveli su iz policije.

POVEZANO
Policija STRAVIČNOSTRAVA KOD VAREŠA: Mašina za baliranje sijena živog presovala čovjeka, nakon što mu je zahvatila šal