Sarajevo se u četvrtak oprostilo od još jednog velikog muzičara producenta, aranžera i ton-majstora Nedžiba Nene Jeleča.

Na sarajevskom groblju Faletići jučer je klanjana dženaza ovom vrhunskom muzičaru koji je u toku višedecenijske impozantne karijere sarađivao sa brojnim zvijezdama u regionu.

Na ispraćaju tako su bili brojni poznati pjevači i muzičari: Dino Merlin, Hari Varešanović, Fahrudin Pecikoza, Nedim Babović, Dino Šukalo, Mahir Sulejmanović, Amil Lojo, Izo Kolečić, Muamer Đozo, Hamo Salihbegović, Samir Ćeremida, Armin Hodžić, Hamo Salihbegović, Nedžad Merdžanović, Damir Arslanagić...

- Nažalost, danas smo se oprostili od još jednog velikog muzičara. Neno Jeleč je bio jedna dobra duša i uvijek je bio spreman svima pomoći. On je zaslužan što je prvi album "Konvoja" objavio "In Takt" – izjavio nam je Nedžad Merdžanović.

Jeleč je karijeru počeo kao basista u grupi Gino Banana, Kongres i Vatreni Poljubac. Paralelno je radio u muzičkom studiju BLAP gdje je kao muzički producent, ton-majstor i studijski muzičar bitno učestvovao u uspjehu grupe Merlin. Istovremeno je radio na projektima mnogih tadašnjih popularnih folk pjevača, kao što su Hanka Paldum, Toma Zdravković, Duško Kuliš, Osman Hadžić.

Godinama poslije je kao samostalni muzički producent, tonmajstor i programer radio na projektima grupa: "Merlin", "Hari Mata Hari", "Valentino", "Bolero".

Nakon snimanja prvog albuma "Bombaj štampa" nastavio je raditi sa grupom kao basista i producent. Zajedno sa Miodragom Dobrijevićam (Bato) je osnovao MPC STUDIO gdje je producirao albume Tife, Regine, a istovremeno je radio na muzici za filmove “Praznik u Sarajevu“, “Vanbračna putovanja“ i “Sex partijski neprijatelj“.

U toku rata, od 1992. do 1994. godine, radio je u RTV BiH i kao muzički producent predstavljao BiH na Eurosongu. Godine 1994. odlazi u Njemačku gdje je u In-Takt Records radio na brojnim projektima bh. izvođača.

Nakon duže borbe sa teškom bolešću umro je prije nekoliko dana u 54. godini.