Gradić Breza, udaljen svega 20-ak kilometara od glavnog grada BiH, danas je ponovo obavijen tugom. Danas je klanjana dženaza Adisu Zaimoviću, 476-godišnjem rudaru koji je izgubio život u nesreći u RMU Breza prije tri dana.

U nesreći koja se dogodila u RMU Breza, Zaimović je jedini smrtno stradao dok su njegove kolege prošle sa povredama.

Današnjoj dženazi prisustvovao je veliki broj kolega i sugrađana, s obzirom na činjenicu koliko je Zaimović bio cijenjen i omiljen među "komoratima" i drugim poznanicima.

POVEZANO
Adis Zaimović rudarAdis Zaimović (47 godina), rudar koji je danas poginuo u Brezi iza sebe ostavio suprugu i 3 djece

Lokalne vlasti planiraju predložiti da 14. januar bude danom sjećanja na sve rudare koji su stradali u rudniku. U gradu Alije Sirotanovića, svi dišu jednim plućima.

- Porezna uprava Federacije BiH odblokirat će račune rudnika Breza i Zenica najkasnije do 20. januara. Dogovor je postignut danas između Vlade Federacije i JP Elektroprivreda BiH, a početkom naredne sedmice bit će isplaćene plate u oba rudnika.

Nakon toga steći će se uslovi i za otkazivanje štrajka zakazanog za 22. januar. Istovremeno Vlada očekuje pokretanje procesa rekonstrukcije Elektroprivrede i rudnika, a rudari poboljšanje trenutnih uslova rada - javlja N1.