Zbog teške meningokokne infekcije i brzoprogresivne septikemije u nedjelju navečer je na Odjelu pedijatrije Opće bolnice u Bjelčovaru (Hrvatska) umrla 11-godišnja djevojčica, potvrdili su u ponedjeljak iz bjelovarske bolnice.

Djevojčica je zaprimljena u popodnevnim satima u nedjelju, a prema podacima prilikom dolaska, unazad desetak dana povremeno je imala povišenu temperaturu uz nespecifične simptome, zbog čega je liječena kod kuće.

Na dan prijema, prije hospitalizacije, stanje djevojčice se pogoršalo, uz kontinuirani febrilitet i opću slabost.

U bolnici navode da je djevojčica zaprimljena u izrazito narušenom općem stanju, no uprkos terapiji stanje joj se rapidno pogoršavalo.

Uz konzultaciju dežurnih infektologa Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu, bjelovarski doktori dogovorili su prijem na Kliniku te organizirali hitni transport djeteta. Kako se stanje i dalje pogoršavalo, pozvan je i anesteziološki tim za pratnju.

Tokom pripreme za transport, u 19.40. sati, uz pogoršanje stanja s gubitkom svijesti djeteta nastupio je kardiorespiratorni zastoj te je odmah je započeto s kardiopulmonalnom reanimacijom.

U 20.40 sati proglašena je smrt djeteta, jer se nakon sat vremena intenzivne kardiopulmonalne reanimacije, uprkos svim poduzetim mjerama i postupcima, nije uspio postići povratak vitalnih funkcija.

- Prema podacima kod dolaska djeteta i teškom stanju kod prijema te brzom pogoršanju s nastankom zastoja srca i disanja, unatoč svemu poduzetom klinički procjenjujemo da je uzrok teška meningokokna infekcija i brzoprogresivna septikemija, gdje je nažalost smrtni ishod veći od 90 posto, navode iz Opće bolnice Bjelovar.

Prema neslužbenim informacijama, riječ je o djevojčici iz okoline Čazme.