"Autobus sa putnicima iz kineskog grada Wuhana, epicentra koronavirusa, otišao je za Dubrovnik, ali se večeras vraća za Neum", izjavio je Srni savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hoffmann, koji je dodao da su kineski turisti danas prošli preko graničnog prelaza kod Neuma, gdje bi se večeras trebali vratiti i noćiti.

On je naveo da su pripadnici Granične policije imali dodatnu zaštitu prilikom pregleda putnika, kao i da su na granici bili predstavnici Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH (FBiH).

POVEZANO
Corona virus pad KinaVEĆ DESETINE MRTVIH: Pogledajte kako ljudi zbog novog virusa padaju po ulicama? (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Hoffmann je naglasio da ova grupa turista nije medicinski pregledana prilikom ulaska u BiH na graničnom prelazu u Neumu. "Koronavirus ima period inkubacije do 14 dana, nakon čega se pojavljuju prvi znaci oboljenja", izjavio je Hoffmann, koji nije mogao potvrditi dalju rutu kretanja kineskih turista.

Samo je naveo da postoje informacije da će se dalje kretati prema Sarajevu, ali da bi više informacija trebalo biti poznato nakon što se večeras smjeste u Neum.

Ova grupa od 29 turista, od kojih je 18 iz pokrajine Wuhan, iz koje je krenula epidemija koronavirusa, juče je doputovala u Hrvatsku iz Milana. Na aerodromu u Milanu urađen je screening stanja organizma, gdje je konstatovano da niko od njih nema simptome koronavirusa. Prije dolaska u BiH obišli su Plitvice i Dalmaciju.

POVEZANO
Corona virus Kina 1ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO DAO PREPORUKE Evo kako da se zaštitite od novog virusa koji se počeo širiti

Goran Čerkez, pomoćnik ministra za javno zdravlje u Federalnom ministarstvu zdravstva izjavio je za Fenu da na nivou Federacije BiH postoji formirano Koordinaciono tijelo i da prate cjelokupnu situaciju, ne samo u vezi dolaska kineskih turista u BiH, nego i stanja u vezi s koronavirusom.

Čerkez je potvrdio da se od jutros prati kretanje tih turista među kojima ima i onih iz Wuhana, grada iz kojeg je krenula epidemija:

- Jutros smo stupili u kontakt s Ministarstvom zdravlja Republike Hrvatske, a preko njih i s MUP-om Hrvatske. Doznali smo rutu kretanja kineskih turista, obezbijedili smo granične prelaze na koje će oni ući. Informisali smo epidemiologe Zavoda za javno zdravstvo FBiH koji se nalaze na graničnom prelazu. Znamo da će kineski turisti noćas prespavati u Neumu, a sutra će ući na drugi granični prelaz Metković, tj. Doljani i krenuti prema Sarajevu – najavio je Čerkez.

Ono što je bitno reći, kako je dodao, jeste da su ti kineski turisti zdrave osobe, pa se prema njima i ponašaju kao takvim, odnosno zdravim osobama. Tako su ponašale i druge zemlje, poput Italije i Hrvatske.

- Svakodnevno smo u kontaktu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, a također komuniciramo i radimo iste mjere koje rade sve zemlje na kontinentu - istakao je Čerkez.

Dodao je da i sa koordinacionim tijelom u čijem su sastavu direktori zavoda za javno zdravstvo, federalnog i kantonalnih, predstavnici Ministarstva civilnih poslova, redovno komuniciraju i prate praktično svakog trenutka šta se dešava.