Alisa Mahmutović se borila sa bolešću već mjesecima, a njen suprug akademik Dubravko Lovrenović preminuo je početkom ove godine, piše agencija Patria.

Oboje su u žižu javnosti dospjeli nakon tregedije u decembru 2015. godine kada je u sarajevskom naselju Dobrinja samoubistvo izvršio 14-godišnji Mahir Rakovac, Alisin sin. Dubravko i Alisa tvrdili su da je Mahir bio žrtva vršnjačkog nasilja, no Tužilaštvo KS nije utvrdilo da ima elemenata koji bi na to ukazivali.

Alisa Mahmutović rođena je 1977. godine u Tuzli. Studij bosanskog jezika i književnosti završila je 2001. godine na Filozofskom fakultetu u Tuzli te stekla zvanje profesora bosanskog jezika i književnosti.

Školovanje je nastavila na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje se 2002. godine upisala na Poslijediplomski doktorski studij lingvistike.

U martu 2006. godine odbranila je kvalifikacijski rad pod naslovom Jezik hercegovačke epske pjesme, a 2008. godine odbranila i doktorsku disertaciju pod naslovom Jezik bošnjačke usmene epike, te je time stekla akademski stupanj doktora znanosti iz znanstvenog područja humanističkih znanosti, znanstvenog polja filologije, znanstvene grane slavistike.