Javnost u cijeloj regiji šokirala je vijest da je državljanin Bosne i Hercegovine, Tuzlak Nermin Šišić, u Crnoj Gori ubio 15-mjesečnog dječačića P.J., sina svoje nevjenčane supruge Jelene Jovović.

- Malo je reći da ogorčena javnost žudi za brutalnim načinima kazne, ali Krivični zakonik Crne Gore jasno propisuje sankciju za ubistvo djeteta – piše crnogorski «Standard».

Član 144. stav 6 navodi: «Zatvorom od najmanje deset godina ili kaznom zatvora od 40 godina kazniće se ko liši života dijete ili bremenitu ženu».

- Koliko će sud odrediti, zavisi od ranijeg života i vladanja okrivljenog i od načina izvršenja krivičnog djela, objašnjava za spomenuti portal predsjednik Advokatske komore, Zdravko Begović.

Šišića, navodno, niko od advokata ni po službenoj dužnosti nije htio da brani.

Nermin Šišić ubistvo djeteta 1

Doktori, iako su se borili cijelu noć, nisu uspjeli sačuvati život mališana

Nije to možda ni čudo kada se zna da su u javnost procurili neki detalji stravičnog zločina. Naime, prema tvrdnjama komšija, Šišiću je navodno smetao dječiji plač.

Osumnjičeni ubica djeteta navodno je policiju pokušao zavarati izjavom da je dijete samo palo?!

Inače, on i Jelena živjeli su u materijalnoj oskudici, a on se u kuću koja je ona naslijedila od majke uselio u devetom mjesecu prošle godine.

Nermin Šišić ubistvo djeteta 1

Inače, kako podsjeća «Standard», Šišić je od ranije poznat policiji Bosne i Hercegovine po raznim krivičnim djelima.

Tako je 2009. godine Šišić je opljačkao kancelariju tuzlanskog advokata Mustafe Muharemagića. On je tada ukrao centralnu jedinicu računara, kao i ključeve od Muharemagićevog automobila "citroen C3" kojeg je našao na parkingu, upalio i odvezao. Prilikom redovne kontrole tuzlanska policija je pokušala da ga zaustavi ali je on pobjegao, nakon čega je krenula potjera za njim. Bježeći od policije Šušić je izazvao još jedan udes, a zatim istrčao iz automobila i pobjegao. Nakon dva sata potrage policija ga je našla i uhapsila. Tom prilikom su potvrdili da je Šišić već hapšen ranije i to zbog nekoliko krađa automobila.

U julu 2011. Šišić je teško ranjen, ali niko nije odgovarao jer je pomenuti Tuzlak tvrdio da je riječ o nesretnom slučaju. Kako je tvrdio, pucnjem iz pištolja "bereta 9 mm" pogodio ga je Senad Žigo, ali slučajno jer su zajedno razgledali pištolj koji je opalio.

Prije nepunu godinu, Šišić je u Bosni i Hercegovi osumnjičen da je počinio krivična djela nasilničko ponašanje, teška tjelesna povreda i neovlašteno nabavljanje, držanje i prodaja oružja i bitnih dijelova za oružje.

Kako su prenijeli mediji u BiH, Šišić je 15.04.2017. godine oko ponoći, na lokaciji Vidikovac na tuzlanskom brdu Ilinčica, prvo verbalno napao mladića koji se u automobilu zatekao na pomenutoj lokaciji. Nakon toga je prišao njegovom automobilu i drškom pištolja razbio staklo na lijevim vozačevim vratima, otišao do svog automobila, vratio se i ispalio jedan hitac iz pištolja u pravcu donjeg dijela tijela mladića koji ga nije pogodio, te je mladića udario drškom pištolja u glavu.

Poslije toga se svojim automobilom, u kojem je bio i njegov prijatelj, udaljio sa mjesta događaja.

POVEZANO
Privođenje Nermina ŠišićaNERMIN ŠIŠIĆ (28) OSUMNJIČEN DA JE BATINAMA UBIO dječačića (15 mjeseci)