Gospodin Ahmed Bijelonja (51) preminuo je u četvrtak Sarajevu nakon zdravstvenih (kardiovaskularnih) problema, a da stvar bude gora, njemu danima niko niko pomagao jer nije mogao proći "put pacijenta". Operisan je nakon oko mjesec dana čekanja i iako je neposredni postoperativni period protekao dobro - došlo je nažalost ubrzo do fatalnog ishoda.

Iza sebe je ovaj vrijedni i dobri trgovac ostavio suprugu, kćerke studentkinje, oca i majku, sestru...

Ahmed Bijelonja Fb

BIO JE PUN ŽIVOTA, volio je kućicu na vodi na Drini, rekreativnu vožnju motociklima, svoju porodicu - opisuju ovog dobrog čovjeka oni koji su ga poznavali.

Trgovina u kojoj je radio poznata je po učešću u humanitarnim akcijama.

ČEKAO NA OPERACIJU. Kako je i sam napisao u potresnoj objavi na Facebooku, njemu nije odmah obavljena operacija jer nije mogao dobiti uputnicu doktora porodične medicine kako bi uradio test na novi koronavirus.

Ahmed se 23.06. oglasio na Facebooku, a njegov status prenosimo u cijelosti:

Ahmed Bijelonja Fb

"Put pacijenta ili medicinski labirint.

Za one koji ne znaju, nakon infarkta su mi ugradili četiri stenta da prošire arterije koje vode krv do srca. E sada su se neki začepili i indicirana je ugradnja bajpasa ili obilaznice. Da bih uopšte ušao u Klinički centar na operaciju moram uraditi neke pretrage, među kojima je i spirometrija. Ali, da bih uradio spirometriju treba mi dokaz za nemam COVID-19. Za taj test koji je apsolutni uslov da dobijem nalaz treba uputnica ljekara porodične medicine, u mom slučaju ambulanta Podhrastovi. Tu nastaje problem jer, nema šanse da dobijem uputnicu za COVID-19 za spirometriju već samo za operaciju.

Doktorica kaže da je zabranila direktorica, bez objašnjenja je li direktorica Domova zdravlja ili UKC. A ja ne mogu na operaciju bez testiranja. Moram naglasiti da radim, i cijeli svoj radni vijek odvajam za taj zdravstveni sistem koji mi sada ne da da se liječim. Valjda su procijenili da se sada više ne isplatim. Čestitam i ministru zdravstva Kantona Sarajevo na trudu i zalaganju da taj famozni put pacijenta učini kraćim i jednostavnijim. Eto, to nam je Bosna danas, pa kada budete glasali sljedeći put, imajte na umu da je samo pitanje vremena kada ćete vi ili neko blizak vama biti ja".

(Doznajemo.com)