Šaban Ljumić, osnivač poznate sarajevske slastičarne "Palma", svojedobno nezvanično proglašene najboljom u cijeloj EX-YU, umro je jutros u Sarajevu u 79. godini, od posljedica moždanog udara, javilo je Radio Sarajevo na svojoj Internet stranici.

Legendarni slastičar Ljumić je čitav život posvetio poslastičarstvu. Slastičarsku i poslovnu karijeru počeo je kao učenik, a kasnije i kao vodeći majstor u nekad čuvenoj i kultnoj slastičarni "Oloman" u centru Sarajevu.

Slastičarna Palma Sarajevo Šaban Ljumić 1

Slastičarna Palma Sarajevo Šaban Ljumić 1

Foto: Slastičarna "Palma" jedno je od najpoznatijih mjesta u glavnom gradu BiH. Centralni dio bašte ukrašava fontana

Nakon godina mukotrpnog rada i truda odlučio je da otvori svoju slastičarnu i tu počinje čarolija danas jedne od najpoznatijih slastičarni u glavnom gradu BiH, a i šire. "Palma" je također stekla kultni status, i višestruki dobitnik "Zlatne ugostiteljske krune", najvišeg priznanja u ugostiteljstvu u BiH.

Tokom rata u BiH nalazila se na liniji razgraničenja i potpuno je devastirana, ali je nakon okončana sukoba obnovljena.

- Ja volim da sam nezapažen. Volim da radnja bude ono što treba da bude, da bude čista, uredna, da je dobra usluga, dobar kvalitet i ostalo. A da sebe preko toga predstavljam, to nekako ne volim, niti volim sebe da ističem, govorio je Šaban svojevremeno, podsjeća spomenuti izvor.

(Doznajemo.com)