Jedan od najvećih filmskih i TV montažera na našim prostorima, Andrija Zafranović preminuo je u 72. godini.

Zafranović je radio na nekim od najvećih filmskih ostvarenja jugoslovenske i srpske kinematografije, poput "Balkanskog špijuna", "Oca na službenom putu", "Doma za vešanje", "Karaule" i mnogim drugim. Dobitnik je tri pulske Zlatne arene.

Andrija Zafranović 1

Foto: Facebook

Andrija Zafranović rođen je u Maslenici 15.08.1949. godine. Na filmskoj i TV montaži diplomirao je i magistrirao 1975. godine na Akademiji umjetnosti u Pragu (tadašnja Čehoslovačka), koju su takođe završili brojni poznati režiseri poput Gorana Markovića, Gorana Paskaljevića, Emira Kusturice, Rajka Grlića, Srđana Karanovića i njegovog brata Lordana Zafranovića.

Tokom godina stekao je status jednog od najvećih filmskih i televizijskih montažera, a radio je i kao dramaturg. Bio je redovni profesor i šef katedre na Fakultetu dramskih umetnosti, a od 2009. i redovni profesor FAMU u Pragu.

Radio je na mnogim filmovima i TV dramama i sarađivao s velikim brojem reditelja. U njegovom opusu su se, između ostalih, našli kultni filmovi Balkanski špijun, Čudo neviđeno, Otac na službenom putu, Dom za vešanje, Arizona drim, Kraljevski voz, Večernja zvona, Karaula, Čaruga, Džozefin, Jaguarov skok, Enklava, Ustav Republike Hrvatske, Ime naroda, Bićemo prvaci sveta, Kralj Petar Prvi...

(Doznajemo.com)