Šezdesetjednogodišnji Šekib Kalaba iz Tuzle, autor brojnih hitova narodne muzike, preminuo je u utorak kasno navečer od povreda zadobijenih u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u Tuzli.

Dženaza tragično preminulom tekstopiscu i članu Asocijacije kompozitora i muzičkih stvaralaca (AMUS), treba biti obavljena sutra (četvrtak, 1. juna) u Tuzli. Dženaza polazi u 16 sati ispred džamije Džindić, a mjesto ukopa je mezarje Borić.

Šekib Kalaba je rođen 1956. godine. Autor je nekoliko stotina tekstova za najpoznatije pjevače narodne muzike. Među njima najveći trag su ostavile pjesme: "Ta je žena varala me" (Halid Bešlić), "Sabina" (Sinan Sakić), "O tebi pevam Emina" (Hasan Dudić), "Otišla si neka ti je srećno" (Mitar Mirić), "Princezo Među Ženama" (Aleksandar Ilić), "Zorane" (Lepa Lukić)... Bio je član AMUS-a od njegovog osnivanja.

Tuzla UKC

- Vijest o smrti našeg Šekiba pogodila je sve uposlenike i članove AMUS-a. On je bio omiljen među kolegama, a posljednjih godina zbog lošeg finansijskog stanja primao je mjesečnu socijalnu pomoć od AMUS-a. Žao nam je zbog ovog tragičnog događaja - izjavila je Lejla Trnčić, generalna direktorica Stručne službe AMUS-a.

Kontaktirali smo i Ibru Mangafića, hitmejkera narodnih pjesama, koji je biranim riječima govorio o kolegi.

- Bio je divan čovjek i pisao je lijepe tekstove sa obrazom, koji su imali smisla. Njegove pjesme snimala su najveća imena narodne muzike - navodi Mangafić.

I Nazif Gljiva imao je samo riječi hvale za tragično preminulog Kalabu.

- Šekib je osamdesetih godina prošlog vijeka bio jedan od najtraženijih jugoslavenskih tekstopisaca. Slava i pare nisu ga zanimale i bio je izuzetno miroljubiv i kulturan čovjek. Pisao je iz srca o neostvarenim ljubavima. Mnogo mi je žao, jer je bio čovjek kojeg su svi voljeli – iskren je Gljiva.