Zenica se danas oprostila od 76-godišnjeg Emilijana Mileta Kneževića, legendarnog kupača za prvi dan proljeća – 21. marta na Zeničkoj čimburijadi. On je ukopan danas na Gradskom groblju Prašnice.

Knežević je umro nakon teške i kratke bolesti u srijedu u Zenici.

Prošle godine Mile se okupao posljednji put u rijeci Bosni. Bilo je to njegovo 43. kupanje za Čimburijadu. Ranije se u okviru Čimburijade kupao njegov brat, a on je nastavio tradiciju.

Uz Emilijana Kneževića na prvi dan proljeća u Zenici godinama bi zaplivao rijekom Bosnom i Hamid Begovac. Rođeni Travničanin dugi niz godina živi u Zenici svoje posljednje proljetno kupanje u bosanskohercegovačkim rijekama je “odradio” na Plavoj vodi u Travniku 21.03.2011. godine. Prestao je s kupanjem u rijekama na prvi dan proljeća sa 70 godina.

Zeničani na specifičan način svakog 21. marta u posljednjih nekoliko decenija obilježe ovaj dan okupljajući se na tradicionalnoj Čimburijadi. Presele se na desnu obalu rijeke Bosne od Drvenog mosta, Ušća, Ade i Jagnjišća do Željezničkog mosta na Kamberovića polju. Po nekim predanjima, taj običaj postoji preko stotinu godina.

Neki stari Zeničani započeli su okupljanje kraj svoje rijeke, uz vatru na kojoj su grijali tavu i u njoj pekli čimbur. Na ulju se malo zaprži mladi luk, a preko se zalije jajima i eto ugođaja. Od tada pa do danas ovo jedinstveno druženje u BiH održale su generacije i generacije čimburdžija.