Na gradilištu pješačkog mosta u Tuzli, između Kula G i F i naselja Stupine, jutros se dogodila nesreća u kojoj je smrtno stradao radnik građevinske kompanije "Širbegović", dok su druga dvojica radnika iste firme povrijeđena.

Naime, prilikom montaže betonskih elemenata prevrnuo se jedan bočni nosač mosta. Tada su u rijeku Jalu pale betonske ploče, koje su radnici redali između dva betonska nosača, a s njima i trojica radnika. Očevici tvrde da su dvije betonske ploče pale na radnika koji je smrtno stradao.

- Na gradilištu je smrtno stradao radnik H.M. dok su dva povrijeđena radnika van životne opasnosti. Uviđaj na mjestu nesreće je u toku, tu su vještak građavinske struke, kao i inspektor zaštite na radu iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove - izjavila je za Faktor postupajuća kantonalna tužiteljica Anela Garčević.

Nesreća na gradilištu Tuzla 09/06/18 0

POVRIJEĐENI STABILNO. U MUP-u Tuzlanskog kantona (TK) također su potvrdili da je jedan radnik poginuo, a dvojica prebačeni na Univezitetski klinički centar Tuzla.

- Povrijeđeni radnik S.M. smješten je na Kliniku za ortopediju i traumatologiju zbog povreda ekstremiteta. Radnik I.Dž. je nakon pregleda pušten na kućno liječenje - potvrđeno je u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla.

OGLASILA SE I KOMPANIJA KOJA IZVODI RADOVE. Inače, pješački most gradi se u neposrednoj blizini rijeka Soline i Jale, investitori su Grad Tuzla uz podršku Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH. Glavni izvođač radova je kompanija "Tom Cat".

Međutim, kompanija "Širbegović inžinjering" je bila podizvođač u ovom projektu zadužena za montažu betonskih konstrukcija.

Iz ove kompanije tvrde da je uviđaj u toku, te da će tačan uzrok nesreće biti utvrđen nakon provođenja kompletne istrage, ali da je sve bilo u skladu s normama.

Nesreća na gradilištu Tuzla 09/06/18 0

- Do nesreće je došlo usljed prevrtanja betonskog mostovskog nosača u toku montaže omnia ploča. Uvidom u dokumentaciju u tvorničkoj kontroli utvrđeno je da su betonski nosači i omnia ploče proizvedeni u skladu s projektnom dokumentacijom i važećim normama i za njih je proveda kompletna procedura kontrole tvroničke proizvodnje. Izvršen je redovni inspekcijski pregled nadzorne službe - navode iz kompanije.

JEDAN OD NAJBOLJIH RADNIKA. Poginuli radnik H.M. 22 godine radio je u ovoj firmi na poslovima montaže AB konstrukcije, a iz kompanije Širbegović Inžinjering navode da je bio jedan od najboljih radnika koje su imali.

- Njegova tragična pogobija kako za porodicu, tako i za naš kolektiv, predstavlja nenadoknadiv gubitak. Danas smo izgubili stručnog, pouzdanog radnika i brigadira koji je dao neprocjenjiv doprinos izgradnji velikog broja objekata na kojima je bio vodeći mentor. Uprava firme i svi uposlenici porodici izražavaju najiskrenije saučešće - poručili su iz kompanije.

Nesreća na gradilištu Tuzla 09/06/18 0